settings icon
share icon
Pitanje

Kako možemo da se pouzdamo da biblijsko proroštvo zaista predviđa budućnost?

српски

Odgovor


Osnovni razlog zbog koga možemo da se pouzdamo u biblijsko proroštvo je da nam je Tvorac svemira dao proroštvo, kao i ostatak Svetog pisma. Ono je bogonadahnuto, bez grešaka, savršeno i istinito. Bog ne može da laže (Titu 1:2), a pouzdanost biblijskog proroštva je ukorenjena u Božijem karakteru: „Koji od početka javljam kraj i izdaleka šta još nije bilo; koji kažem: namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja". (Isaija 46:10).

Biblijsko proroštvo predviđa budućnost i objašnjava koji su pozitivni i negativni rezultati budućih događaja. Proroštvo može da najavi događaje koji donose radost i zadovoljstvo ili strah i brigu. Zanemarivanje Božijeg proroštva nastaje obično zato što se slušaocima iz nekog razloga ne dopada ono što čuju. Biblijsko proroštvo je obično veoma konkretno u vezi sa tim kakav će ishod biti za nekoga ili nešto i možemo u potpunosti da se oslonimo da je tačno i verodostojno. Možemo da dozvolimo da proroštvo oblikuje naš život usmerenjem koje nam daje u službi za našeg Gospoda. Proroštvo bi trebalo da nam bude izvor snage i pouke. Za razliku od onog što se danas naziva „proroštvom", kako u crkvi tako i van nje, pravo biblijsko proroštvo je uvek tačno i precizno. Ono što Bog prorokuje uvek se desi (Isaija 14:24).

Proroštvo o potopu u Postanku 6 je jedan od primera. Bog objašnjava razlog za potop, daje Noju konkretna uputstva kako da izgradi barku i očuva živote, i tada donosi sveopštu katastrofu. Josifovi snovi iz Postanka 37:5–10 sadrže proroštva koja su se kasnije desila u njegovom životu. U Ponovljenom zakonu 18:18 stoji: „Proroka ću im podignuti između braće njihove, kao što si ti, i metnuću reči svoje u usta njegova, i kazivaće im sve što mu zapovedim". Ovo proroštvo ukazuje na jevrejskog Mesiju, našeg Gospoda Isusa Hrista, i citirano je u delima 3:22. Isaija, poglavlje 53, sadrži nesumljivo proroštvo o Isusu Hristu: Njegovoj mladosti, službi, Njegovom preuzimanju naših greha i Njegovoj patnji i Njegovom davanju Sebe kao žrtvu. Psalam 22 daje nam drugo proroštvo o patnji našeg Gospoda, koje je formulisano u opisu Cara Davida.

U proroštvima našeg Gospoda, kao što su ona u Mateju 24, On je govorio o ratovima, gladi, zemljotresima, progonima, otpadanju od vere i izdajama i konačno Njegovom povratku. Ova i druga proroštva o zadnjim vremenima su podjednako pouzdana kao i Božije upozorenje o potopu. Slična proroštva i katastrofalni događaji koji će se tek odviti nalaze se u 2. Petrovoj 3 i Otkrivenju 6-16. U 1. Solunjanima 4:13–18, hrišćanima je dato obećanje o izbavljenju od dana nevolje. Biblijsko proroštvo nam daje mapu za budućnost.

Nerazumevanje proroštva o Uznesenju je propuštanje jednog od najvećih Božijih darova. Možemo da verujemo da nas Bog voli i da nam je dao Svog Sina (Jovan 3:16). U potpunosti možemo da se oslonimo na Njega kao Autora biblijskog proroštva. Naš Gospod je rekao: „U domu moga Oca ima mnogo stanova; da nije tako, zar bih vam rekao: idem da vam pripremim mesto" (Jovan 14:2). Tada im je dao blagosloveno uverenje: „I kad odem i pripremim vam mesto, doći ću opet i uzeću vas k sebi, da i vi budete gde sam ja" (treći stih). Ovo bi trebalo da bude ohrabrenja za sve hrišćane.

Pouzdaj se u Božija proroštva, baš kao što si se pouzdao u Njegovog Sina. „Jer koliko god ima Božijih obećanja, u njemu su „da" (2. Korinćanima 1:20).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako možemo da se pouzdamo da biblijsko proroštvo zaista predviđa budućnost?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries