settings icon
share icon
Питање

Како можемо да се поуздамо да библијско пророштво заиста предвиђа будућност?

srpski
Одговор


Основни разлог због кога можемо да се поуздамо у библијско пророштво је да нам је Творац свемира дао пророштво, као и остатак Светог писма. Оно је богонадахнуто, без грешака, савршено и истинито. Бог не може да лаже (Титу 1:2), а поузданост библијског пророштва је укорењена у Божијем карактеру: „Који од почетка јављам крај и издалека шта још није било; који кажем: намера моја стоји и учинићу све што ми је воља". (Исаија 46:10).

Библијско пророштво предвиђа будућност и објашњава који су позитивни и негативни резултати будућих догађаја. Пророштво може да најави догађаје који доносе радост и задовољство или страх и бригу. Занемаривање Божијег пророштва настаје обично зато што се слушаоцима из неког разлога не допада оно што чују. Библијско пророштво је обично веома конкретно у вези са тим какав ће ишод бити за некога или нешто и можемо у потпуности да се ослонимо да је тачно и веродостојно. Можемо да дозволимо да пророштво обликује наш живот усмерењем које нам даје у служби за нашег Господа. Пророштво би требало да нам буде извор снаге и поуке. За разлику од оног што се данас назива „пророштвом", како у цркви тако и ван ње, право библијско пророштво је увек тачно и прецизно. Оно што Бог пророкује увек се деси (Исаија 14:24).

Пророштво о потопу у Постанку 6 је један од примера. Бог објашњава разлог за потоп, даје Ноју конкретна упутства како да изгради барку и очува животе, и тада доноси свеопшту катастрофу. Јосифови снови из Постанка 37:5–10 садрже пророштва која су се касније десила у његовом животу. У Поновљеном закону 18:18 стоји: „Пророка ћу им подигнути између браће њихове, као што си ти, и метнућу речи своје у уста његова, и казиваће им све што му заповедим". Ово пророштво указује на јеврејског Месију, нашег Господа Исуса Христа, и цитирано је у делима 3:22. Исаија, поглавље 53, садржи несумљиво пророштво о Исусу Христу: Његовој младости, служби, Његовом преузимању наших греха и Његовој патњи и Његовом давању Себе као жртву. Псалам 22 даје нам друго пророштво о патњи нашег Господа, које је формулисано у опису Цара Давида.

У пророштвима нашег Господа, као што су она у Матеју 24, Он је говорио о ратовима, глади, земљотресима, прогонима, отпадању од вере и издајама и коначно Његовом повратку. Ова и друга пророштва о задњим временима су подједнако поуздана као и Божије упозорење о потопу. Слична пророштва и катастрофални догађаји који ће се тек одвити налазе се у 2. Петровој 3 и Откривењу 6-16. У 1. Солуњанима 4:13–18, хришћанима је дато обећање о избављењу од дана невоље. Библијско пророштво нам даје мапу за будућност.

Неразумевање пророштва о Узнесењу је пропуштање једног од највећих Божијих дарова. Можемо да верујемо да нас Бог воли и да нам је дао Свог Сина (Јован 3:16). У потпуности можемо да се ослонимо на Њега као Аутора библијског пророштва. Наш Господ је рекао: „У дому мога Оца има много станова; да није тако, зар бих вам рекао: идем да вам припремим место" (Јован 14:2). Тада им је дао благословено уверење: „И кад одем и припремим вам место, доћи ћу опет и узећу вас к себи, да и ви будете где сам ја" (трећи стих). Ово би требало да буде охрабрења за све хришћане.

Поуздај се у Божија пророштва, баш као што си се поуздао у Његовог Сина. „Јер колико год има Божијих обећања, у њему су „да" (2. Коринћанима 1:20).

EnglishВрати се на Српску страну

Како можемо да се поуздамо да библијско пророштво заиста предвиђа будућност?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries