settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijska tipologija?

српски

Odgovor


Tipologija je posebna vrsta simbolike (simbol je nešto što predstavlja nešto drugo). Možemo da definišemo jedan tip kao „proročki simbol" jer svi tipovi predstavljaju nešto drugo u budućnosti. Konkretno, tip u Svetom pismu je osoba ili stvar u Starom zavetu koji nagoveštavaju osobu ili stvar u Novom zavetu. Na primer, potop iz Nojevog vremena (Postanje 6-7) se koristi kao tip krštenja u 1.Petrovoj 3:20-21. Reč za tip koju Petar koristi je slika.

Kada kažemo da je neko tip Hrista, mislimo da se ta osoba u Starom zavetu ponaša na način koji se poklapa sa Hristovim karakterom ili delima iz Novog zaveta. Kada kažemo da je neko „poseća" na Hrista, to znači da neki objekat ili događaj u Starom zavetu mogu da se vide kao oni koji po svom kvalitetu predstavljaju neke od Isusovih osobina.

Samo Pismo prepoznaje nekoliko starozavetnih događaja kao tipove Hristovog otkupljenja, uključujući skiniju, žrtveni sistem i Pashu. Starozavetna skinija je prepozata kao tip, u Jevrejima 9:8-9: „… skinija, koja je simbolična slika za sadašnje vreme". Ulazak prvosveštenika u svetinju nad svetinjama jednom godišnje, bio je praslika našeg prvoveštenika Hrista u Njegovoj posredničkoj ulozi. Kasnije stoji da je zavesa u skiniji bila tip Hrista (Jevrejima 10:19-20) po tome što je njegovo telo poderano, kao i zavesa kada je bio raspet, da bi se omogućio pristup u Božije prisustvo svima onima koji su pokriveni Njegovom žrtvom.

Ceo žrtveni sistem se smatra za tip, u Jevrejima 9:19-26. Sve posude „prvog zaveta" su bile posvećene žrtvenom krvlju; ove posude su nazvane „slika prave svetinje" i „slika nebeskih stvari" (stihovi 23-24). Ovaj odeljak uči da starozavetne žrtve predstavljaju tip Hristove konačne žrtve za grehe sveta. Pasha je takođe tip Hrista, prema 1. Korinćanima 5:7: „Jer i Hristos je kao naše pashalno jagnje prinet na žrtvu." Otkrivanje toga šta tačno događaji Pashe govore o Hristu je bogato i ispunjavajuće proučavanje.

Trebalo bi da istaknemo razliku između ilustracije i tipa. Tip se uvek prepoznaje kao takav u Novom zavetu. Onaj koji proučava Sveto pismo i nalazi veze između starozavetne priče i Hristovog života jednostavno nalazi ilustracije, ne tipove. Drugim rečima, Pismo određuje tipologiju. Sveti Duh je nadahnuo korišćenje tipova, ilustracije i analogije su rezultat ljudskog proučavanja. Na primer, mnogi ljudi vide paralelu između Josifa (Postanje 37-45) i Isusa. Poniženje i kasnija Josifova slava podsećaju na Hristovu smrt i vaskrsenje. Međutim, Novi zavet nikada ne koristi Josifa kao model Hrista, i zato Josifovu priču možemo da nazovemo ilustracijom, ali ne i tipom Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je biblijska tipologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries