settings icon
share icon
Питање

Шта је библијска типологија?

srpski
Одговор


Типологија је посебна врста симболике (симбол је нешто што представља нешто друго). Можемо да дефинишемо један тип као „пророчки симбол" јер сви типови представљају нешто друго у будућности. Конкретно, тип у Светом писму је особа или ствар у Старом завету који наговештавају особу или ствар у Новом завету. На пример, потоп из Нојевог времена (Постање 6-7) се користи као тип крштења у 1.Петровој 3:20-21. Реч за тип коју Петар користи је слика.

Када кажемо да је неко тип Христа, мислимо да се та особа у Старом завету понаша на начин који се поклапа са Христовим карактером или делима из Новог завета. Када кажемо да је неко „посећа" на Христа, то значи да неки објекат или догађај у Старом завету могу да се виде као они који по свом квалитету представљају неке од Исусових особина.

Само Писмо препознаје неколико старозаветних догађаја као типове Христовог откупљења, укључујући скинију, жртвени систем и Пашу. Старозаветна скинија је препозата као тип, у Јеврејима 9:8-9: „… скинија, која је симболична слика за садашње време". Улазак првосвештеника у светињу над светињама једном годишње, био је праслика нашег првовештеника Христа у Његовој посредничкој улози. Касније стоји да је завеса у скинији била тип Христа (Јеврејима 10:19-20) по томе што је његово тело подерано, као и завеса када је био распет, да би се омогућио приступ у Божије присуство свима онима који су покривени Његовом жртвом.

Цео жртвени систем се сматра за тип, у Јеврејима 9:19-26. Све посуде „првог завета" су биле посвећене жртвеном крвљу; ове посуде су назване „слика праве светиње" и „слика небеских ствари" (стихови 23-24). Овај одељак учи да старозаветне жртве представљају тип Христове коначне жртве за грехе света. Паша је такође тип Христа, према 1. Коринћанима 5:7: „Јер и Христос је као наше пашално јагње принет на жртву." Откривање тога шта тачно догађаји Паше говоре о Христу је богато и испуњавајуће проучавање.

Требало би да истакнемо разлику између илустрације и типа. Тип се увек препознаје као такав у Новом завету. Онај који проучава Свето писмо и налази везе између старозаветне приче и Христовог живота једноставно налази илустрације, не типове. Другим речима, Писмо одређује типологију. Свети Дух је надахнуо коришћење типова, илустрације и аналогије су резултат људског проучавања. На пример, многи људи виде паралелу између Јосифа (Постање 37-45) и Исуса. Понижење и каснија Јосифова слава подсећају на Христову смрт и васкрсење. Међутим, Нови завет никада не користи Јосифа као модел Христа, и зато Јосифову причу можемо да назовемо илустрацијом, али не и типом Христа.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је библијска типологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries