settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijska numerologijia?

српски

Odgovor


Biblijska numerologija je nauka o brojevima u Bibliji. Dva najčešća broja u Bibliji su 7 i 40. Broj 7 označava svršetak ili savršenstvo (Postanje 7:2; Otkrivenje 1:20). Često se naziva „Božijim brojem”, jer jedino je On savršen i potpun (Otkrivenje 4:5; 5:1; 5-6). Broj 3 se takođe smatra brojem božanskog savršenstva: Trojstvo čine Otac, Sin i Sveti Duh.

Broj 40 obično se shvata kao „broj testa ili probe”. Na primer, Izraelci su lutali 40 godina (Ponovljeni zakon 8:2-5); Mojsije je bio na gori 40 dana (Izlazak 24:18); Jona je upozorio Ninevu da će osuda doći posle 40 dana (Jona 3:4); Isus je bio kušan 40 dana (Matej 4:2); 40 dana je prošlo između Isusovog vaskrsenja i vaznesenja (Dela 1:3). Još jedan broj koji se ponavlja u Bibliji je 4, koji je broj stvaranja; sever, jug, istok, zapad; četiri godišnja doba. Broj 6 se smatra brojem čoveka; čovek je stvoren 6. dan; čovek radi 6 dana u nedelji. Još jedan primer u Bibliji gde se broj koristi da se nešto označi je u Otkrivenju 13, gde se navodi da je 666 broj Antihrista.

Da li brojevi imaju neko značenje ili ne još uvek je predmet rasprava. Biblija definitivno koristi brojeve po nekom obrascu ili da bi podučila neku duhovnu istinu. Međutim, mnogi ljudi previše značaja pridaju „biblijskoj numerologiji”, pokušavajući da pronađu posebno značenje iza svakog broja u Bibliji. Često, broj u Bibliji je samo broj. Bog nas ne poziva da tragamo za skrivenim značenjima, porukama i kodovima u Bibliji. Postoji toliko jasnih i otvorenih istina u Bibliji da ispune sve naše potrebe i učine nas da budemo „savršeni i pripravljeni za svako dobro delo” (2. Timoteju 3:16).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je biblijska numerologijia?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries