settings icon
share icon
Питање

Шта је библијска нумерологијиа?

srpski
Одговор


Библијска нумерологија је наука о бројевима у Библији. Два најчешћа броја у Библији су 7 и 40. Број 7 означава свршетак или савршенство (Постање 7:2; Откривење 1:20). Често се назива „Божијим бројем”, јер једино је Он савршен и потпун (Откривење 4:5; 5:1; 5-6). Број 3 се такође сматра бројем божанског савршенства: Тројство чине Отац, Син и Свети Дух.

Број 40 обично се швата као „број теста или пробе”. На пример, Израелци су лутали 40 година (Поновљени закон 8:2-5); Мојсије је био на гори 40 дана (Излазак 24:18); Јона је упозорио Ниневу да ће осуда доћи после 40 дана (Јона 3:4); Исус је био кушан 40 дана (Матеј 4:2); 40 дана је прошло између Исусовог васкрсења и вазнесења (Дела 1:3). Још један број који се понавља у Библији је 4, који је број стварања; север, југ, исток, запад; четири годишња доба. Број 6 се сматра бројем човека; човек је створен 6. дан; човек ради 6 дана у недељи. Још један пример у Библији где се број користи да се нешто означи је у Откривењу 13, где се наводи да је 666 број Антихриста.

Да ли бројеви имају неко значење или не још увек је предмет расправа. Библија дефинитивно користи бројеве по неком обрасцу или да би подучила неку духовну истину. Међутим, многи људи превише значаја придају „библијској нумерологији”, покушавајући да пронађу посебно значење иза сваког броја у Библији. Често, број у Библији је само број. Бог нас не позива да трагамо за скривеним значењима, порукама и кодовима у Библији. Постоји толико јасних и отворених истина у Библији да испуне све наше потребе и учине нас да будемо „савршени и приправљени за свако добро дело” (2. Тимотеју 3:16).Врати се на Српску страну

Шта је библијска нумерологијиа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries