settings icon
share icon
Pitanje

Zašto postoji toliko zabuna u vezi sa biblijskim podučavanjima?

српски

Odgovor


Bog nam je dao Bibliju da nas uči o Njemu i Njegovim putevima, a pošto Bog nije Bog zabune (1. Korinćanima 14:33), bilo koja i svaka zabuna mora da dođe od destruktivnih sila sveta, tela i đavola. „Svet” je bezbožni svetski sistem i njegovi ljudi koji ne razumeju ili ne mare za Božiju Reč; „telo” je neprestana grešna priroda koju hrišćani imaju, a koja kvari njihovu pobožnost; i „đavo” je Satana i svi njegovi demoni koji izvitoperuju Božiju Reč, često se maskirajući kao anđeli svetlosti (2. Korinćanima 11:14-15).

Svaka od ovih sila može da deluje pojedinačno ili zajedno da unese zabunu među ljude u vezi sa Božijom Rečju. Na žalost, zabuna oko Biblije može da vodi u lažnu nadu spasenja. Satanina kušanja Isusa zasnivala su se na pogrešnim tumačenjima Božije Reči (Matej 4:1-11). Satana koristi istu taktitku i danas, uzima biblijsku istinu i pogrešno je primenjuje. Satana je vešt u izvitoperivanju Božije Reči u toj meri da može da izazove katastrofalne posledice.

Ponekad, zabuna oko onog što Biblija podučava proističe iz lošeg prevoda biblijskog teksta. Ipak češće, zabuna je rezultat nemarnih biblijskih metoda proučavanja među vernicima i doktrinama koje koriste lažni propovednici, učitelji i pisci (2. Korinćanima 11:12-13). Ovi lažni proroci koriste i ispravne prevode iI koristeći neznanje ili namerno, uvrću i izvrću Božiju Reč da promovišu svoje planove ili poziv na svetski način razmišljanja. Umesto da se oslanjamo isključivo na druge da nas podučavaju Božijoj Reči, treba da proučavamo sami Božiju Reč i oslonimo se na Svetog Duha.

Najopasnije je zabuna u vezi sa istinom evanđelja. Dok Biblija podučava da je Isus put, istina i život, jedina istina i jedini život (Jovan 14:6; Dela 4:12), mnogi koji sebe nazivaju hrišćanima veruje da se nebo može zaraditi i na druge načine i putem drugih religija. Uprkos zabuni, prave ovce čuće glas Pastira i slediće samo Njega (Jovan 10:27). Oni koji ne pripadaju Pastiru „neće podnositi zdrave nauke, nego će shodno svojim prohtevima nakupiti sebi učitelje da im golicaju uši” (2. Timoteju 4:3). Bog nam je dao svog Duha i zapovest da propovedamo biblijsku istinu sa poniznošću i strpljivošću, u vreme i nevreme (2. Timoteju 4:2) i da je proučavamo, da bi se pokazali vrsni pred Bogom kao radnici koji pravo upravljaju rečju istine (2. Timoteju 2:15). Ovo ćemo raditi dok se Gospod Isus ne vrati i stavi tačku na svaku zabunu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto postoji toliko zabuna u vezi sa biblijskim podučavanjima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries