settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je razumevanje Biblije bitno?

српски

Odgovor


Razumevanje Biblije je bitno je Biblija je Božija Reč. Kada otvorimo Bibliju, mi čitamo Božiju poruku nama. Šta može da bude važnije od razumevanja toga šta Stvoritelj svemira ima da kaže?

Želimo da razumemo Bibliju iz istog razloga kao što muškarac želi da razume ljubavno pismo svoje drage. Bog nas voli i želi da obnovi naš odnos sa Njim (Matej 23:37). Bog nam komunicira svoju ljubav u Bibliji (Jovan 3:16; 1. Jovanova 3:1; 4:10).

Težimo razumevanju Bibilije kao što i vojnik teži da razume depešu od svog pretpostavljenog. Poslušnost Božijim zapovestima donosi mu čast i vodi nas na putu života (Psalam 119). Ove zapovesti nalaze se u Bibliji (Jovan 14:15).

Težimo da razumemo Bibliju kao što majstor pokušava da razume uputstvo za prepravku. Dešavaju se loše stvari po svetu, a Biblija, ne samo da postavlja dijagnozu problema (greh), već takođe ukazuje na rešenje (veru u Hrista). „Jer plata za greh je smrt, a dar Božiji večni život u Hristu Isusu našem Gospodu“ (Rimljanima 6:23)

Želimo da razumemo Bibliju kao što vozač teži da razume saobraćajne znake. Biblija nas vodi kroz život, pokazuje nam put bezbednosti i mudrost (Psalam 119:11,105).

Težimo da razumemo Bibliju iz istog razloga kao što neko usred oluje teži da razume vremenski izveštaj. Biblija predviđa kakav će biti kraj i daje jasno upozorenje o predstojećem sudu (Matej 24-25) i kako ga izbeći (Rimljanima 8:1).

Želimo da razumemo Bibliju kao što i čitalac želi da razume knjige omiljenog autora. Biblija nam otkriva ličnost i slavu Božiju, iskazanu u Njegovom Sinu, Isusu Hristu (Jovan 1:1-18). Što više čitamo i razumemo Bibliju, to bliskije poznajemo Autora.

Dok je Filip putovao Gazom, Sveti Duh ga je vodio do čoveka koji je čitao odlomak iz knjige proroka Isaije. Filip mu je prišao, video šta čita i postavio mu ovo veoma bitno pitanje: „Da li razumeš to što čitaš?” (Dela 8:30). Filip je znao da je razumevanje početna tačka za veru. Bez razumevanja Biblije, ne možemo da je primenimo, poslušamo ili da joj verujemo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je razumevanje Biblije bitno?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries