settings icon
share icon
Pitanje

Da li se nepogrešivost Biblije odnosi samo na izvorne rukopise?

српски

Odgovor


Ovo pitanje je zaista teško razumeti. Samo izvorni autografi (izvorni rukopisi koje su napisali apostoli, proroci itd.) su pod božanskim obećanjem nadahnuća i nepogrešivosti. Biblijske knjige, napisane uz pomoć nadahnuća Svetog Duha (2. Timoteju 3:16-17; 2. Petrova 1: 20-21) bile su 100% nepogrešive, precizne, autoritativne i istinite. Ne postoji biblijsko obećanje da su kopije izvornih rukopisa isto tako nepogrešive ili bez grešaka prepisivača. Pošto je Biblija bila prepisivana hiljade puta tokom hiljada godina, neki prepisivači su verovatno grešili.

Kako da se pozabavimo ovim pitanjem? Prvo, bitno je da zapamtimo da su biblijski rukopisi koje imamo danas 99% usklađeni jedni sa drugima. Da, postoje neke sitne razlike, ali je velika većina biblijskih tekstova identična prethodnim rukopisima. Većina razlika odnosi se na interpunkciju, završetke reči, sitnije gramatičke greške, red reči itd. – stvari koje se lako mogu objasniti kao greške prepisivača. Nijedna bitna teološka ili biblijska tema nije pod sumnjom zbog neke greške ili kontradiktornosti. Biblijski rukopisi iz 15. veka potpuno se podudaraju sa onim iz 3. veka. Možemo imati puno pouzdanje da je Biblija koju imamo danas skoro potpuno identična onoj koji su apostoli i proroci napisali pre 2000 godina.

Drugo, ne treba brzopleto da kažemo, „Pa, to je samo greška prepisivača.” Velika večina, ako ne, sve biblijske„greške” mogu da se objasne na logičan i uverljiv način. Odgovor na one greške koje ne mogu da se objasne ili se vrlo teško mogu objasniti možda postoji, ali ga mi ne znamo u ovom trenutku. Samo zato što ne možemo da nađemo rešenje ne znači da ono ne postoji. Verovanje da postoji pisarska greška treba da nam bude poslednje pribežište u svakoj navodnoj biblijskoj „grešci”.

Na kraju, moguće je da su se greške potkrale u naše moderne rukopise i prevode Biblije. Prepisivači i prevodioci su ljudska bića koja prave greške. Činjenica da je Biblija neverovatno precizna je jedno svedočanstvo njenom Božijem nadahnuću i očuvanosti.

Da li i dalje možemo da verujemo u Bibliju? Potpuno! Biblijske prevode koje imamo danas su Božija Reč. Biblija je danas isto toliko autoritativna kao što je bila i u 1. veku naše ere. Možemo u potpunosti da verujemo da je Biblija Božija poruka nama danas. Da, biblijska obečanja o nadahnuću i nepogrešivosti odnose se direktno jedino na izvorne rukopise. Ali, to ne utiče na to da li su moderne Biblije tačne i autoritativne. Božija Reč traje večito, uprkos ponekim propustima ili greškama prepisivača i prevodioca.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li se nepogrešivost Biblije odnosi samo na izvorne rukopise?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries