settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o veri?

српски

Odgovor


Jevrejima 11:1 nam kaže da je „vera je tvrdo pouzdanje u ono čemu se nadamo, osvedočenje o stvarima koje ne vidimo". Možda nijedna druga komponenta hrišćanskog života nije tako bitna kao vera. Ne možemo je kupiti, prodati ili je dati našim prijateljima. Šta je vera i koju ulogu igra u hrišćanskom životu? Rečnik definiše veru kao „verovanje, odanost ili poverenje u nekog ili nešto, posebno bez logičnog dokaza". Takođe definiše veru kao „veru i odanost Bogu". Biblija mnogo toga ima da kaže o veri i koliko je bitna. U stvari, toliko je bitna da bez vere ne pripadamo Bogu i nemoguće mu je udovoljiti (Jevrejima 11:6). Vera je verovanje u jedinog, pravog Boga bez sposobnosti da ga vidimo.

Odakle dolazi vera: Vera nije nešto što sami smislimo, niti je nešto sa čime se rađamo, niti je rezultat marljivosti tokom proučavanja ili sledbeništva duhovnog. Efescima 2:8-9 jasno kažeda je vera dar od Boga, ne zato što smo mi to zaslužili, zaradili ili smo je vredni. Nije od nas; dar je od Boga. Ne stiče se sopstvenom snagom ili slobodnom voljom. Bog ju nam je jednostavno dao, zajedno sa blagodaću i milošću, prema Njegovom svetom planu i svrsi i zato On je taj koji dobija svu slavu.

Zašto da imamo veru?: Bog je osmislio način da razdvoji one koji pripadaju Njemu od onih koji mu ne pripadaju i to se zove vera. Vrlo jednostavno, potrebna nam je vera da udovoljimo Bogu. Bog nam govori da mu je ugodno, kada u Njega verujemo, čak i kada ne možemo da Ga vidimo. Ključni deo Jevrejima 11:6 nam kaže da: „On uzvraća nagradom onima koji ga traže".Ovo ne znači da treba da verujemo samo da bismo dobili nešto od Njega. Međutim, Bog voli da blagosilja one koji su poslušni i verni. Savršen primer toga vidimo u Luki 7:50. Isus je učestvovao u dijalogu sa grešnom ženom, kada nam daje delić onog zašto vera donosi toliko nagrade. „Vera tvoja spasla te je; idi s mirom". Žena je verovala u Isusa Hrista po veri i On ju je nagradio zbog toga. Najzad, vera je ono što nas održava do kraja, znajući po veri da ćemo biti na nebu sa Bogom celu večnost. „Koga vi volite iako ga niste videli, u koga sad verujete iako ga ne vidite, i radujete se neizrecivom i proslavljenom radošću, jer postižete cilj svoje vere: spasenje svojih duša" (1. Petrova 1:8-9).

Primeri vere: Jevrejima 11. poglavlje poznato je kao „poglavlje vere", jer su u njemu opisana velika dela vere. Verom Avelj prinese Bogu bolju žrtvu (stih 4); po veri Noje je pripremio barku u vreme kada se nije nazirala kiša (stih 7); po veri je Avram napustio svoj dom i poslušao Božiju zapovest da ide u nepoznatom pravcu, a zatim je ponudio svog sina kao žrtvu (stihovi 8-10, 17); po veri je Mojsije vodio izraelsku decu iz Egipta (stihovi 23-29); po veri je Rava primila izraelske špijune i spasila svoj život ( stih 31). Pominju se mnogi drugi heroji vere „koji verom pobediše carstva, izvršiše pravednost, postigoše obećanja, zatvoriše usta lavovima, ugasiše silu ognjenu, izbegoše oštricu mača, od slabosti se okrepiše, u boju ojačaše, tuđinske vojske nagnaše u bekstvo" (stih 33-34). Jasno je da je postojanje vere potkrepljeno postupcima.

Vera je kamen temeljac hrišćanstva: Bez pokazivanja vere i poverenja, ne pripadamo Bogu. Po veri ispovedamo Božije postojanje. Većina ljudi ima bledu, nepovezanu ideju o tome ko je Bog, ali im nedostaje poštovanje koje je neophodno za Njegovu uzvišenu poziciju u njihovim životima. Vera ponekad može da oslabi, ali pošto je to Božiji dar Njegovoj deci, On daje vremena iskušenja i testiranja da bi proverio da li je naša vera istinska i da bi je izoštrio i ojačao. Zato nam Jakov kaže da smatramo „čistom radošću", jer kušanje naše vere proizvodi istrajnost i zrelost, obezbeđujući dokaz da je naša vera istinska (Jakovljeva 1:2-4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o veri?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries