settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о вери?

srpski
Одговор


Јеврејима 11:1 нам каже да је „вера је тврдо поуздање у оно чему се надамо, осведочење о стварима које не видимо". Можда ниједна друга компонента хришћанског живота није тако битна као вера. Не можемо је купити, продати или је дати нашим пријатељима. Шта је вера и коју улогу игра у хришћанском животу? Речник дефинише веру као „веровање, оданост или поверење у неког или нешто, посебно без логичног доказа". Такође дефинише веру као „веру и оданост Богу". Библија много тога има да каже о вери и колико је битна. У ствари, толико је битна да без вере не припадамо Богу и немогуће му је удовољити (Јеврејима 11:6). Вера је веровање у јединог, правог Бога без способности да га видимо.

Одакле долази вера: Вера није нешто што сами смислимо, нити је нешто са чиме се рађамо, нити је резултат марљивости током проучавања или следбеништва духовног. Ефесцима 2:8-9 јасно кажеда је вера дар од Бога, не зато што смо ми то заслужили, зарадили или смо је вредни. Није од нас; дар је од Бога. Не стиче се сопственом снагом или слободном вољом. Бог ју нам је једноставно дао, заједно са благодаћу и милошћу, према Његовом светом плану и сврси и зато Он је тај који добија сву славу.

Зашто да имамо веру?: Бог је осмислио начин да раздвоји оне који припадају Њему од оних који му не припадају и то се зове вера. Врло једноставно, потребна нам је вера да удовољимо Богу. Бог нам говори да му је угодно, када у Њега верујемо, чак и када не можемо да Га видимо. Кључни део Јеврејима 11:6 нам каже да: „Он узвраћа наградом онима који га траже".Ово не значи да треба да верујемо само да бисмо добили нешто од Њега. Међутим, Бог воли да благосиља оне који су послушни и верни. Савршен пример тога видимо у Луки 7:50. Исус је учествовао у дијалогу са грешном женом, када нам даје делић оног зашто вера доноси толико награде. „Вера твоја спасла те је; иди с миром". Жена је веровала у Исуса Христа по вери и Он ју је наградио због тога. Најзад, вера је оно што нас одржава до краја, знајући по вери да ћемо бити на небу са Богом целу вечност. „Кога ви волите иако га нисте видели, у кога сад верујете иако га не видите, и радујете се неизрецивом и прослављеном радошћу, јер постижете циљ своје вере: спасење својих душа" (1. Петрова 1:8-9).

Примери вере: Јеврејима 11. поглавље познато је као „поглавље вере", јер су у њему описана велика дела вере. Вером Авељ принесе Богу бољу жртву (стих 4); по вери Ноје је припремио барку у време када се није назирала киша (стих 7); по вери је Аврам напустио свој дом и послушао Божију заповест да иде у непознатом правцу, а затим је понудио свог сина као жртву (стихови 8-10, 17); по вери је Мојсије водио израелску децу из Египта (стихови 23-29); по вери је Рава примила израелске шпијуне и спасила свој живот ( стих 31). Помињу се многи други хероји вере „који вером победише царства, извршише праведност, постигоше обећања, затворише уста лавовима, угасише силу огњену, избегоше оштрицу мача, од слабости се окрепише, у боју ојачаше, туђинске војске нагнаше у бекство" (стих 33-34). Јасно је да је постојање вере поткрепљено поступцима.

Вера је камен темељац хришћанства: Без показивања вере и поверења, не припадамо Богу. По вери исповедамо Божије постојање. Већина људи има бледу, неповезану идеју о томе ко је Бог, али им недостаје поштовање које је неопходно за Његову узвишену позицију у њиховим животима. Вера понекад може да ослаби, али пошто је то Божији дар Његовој деци, Он даје времена искушења и тестирања да би проверио да ли је наша вера истинска и да би је изоштрио и ојачао. Зато нам Јаков каже да сматрамо „чистом радошћу", јер кушање наше вере производи истрајност и зрелост, обезбеђујући доказ да је наша вера истинска (Јаковљева 1:2-4).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о вери?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries