settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o vampirima?

српски

Odgovor


Popularnost tinejdžerskog romantičnog serijala „Sumrak" podstaklo je obnovljeno interesovanje za vampire. Vampir je mitološko biće za koje se kaže da siše krv drugih ljudi, tako što ih ugrize za vrat, posle čega žrtva postaje vampir koji traži nove žrtve. Legenda o vampiru potiče iz srednjovekovnog I istočnoevropskog folklora, ali razne priče o stvorenjima koja liče na vampire postoje i u Africi, Aziji i u na oba američka kontinenta.

Trenutno interesovanje za vampire potiče iz kvazi-romantičnih priča iz 19. veka, „Vampir", autora Džona Polidorija (1819) i „Drakula", autora Brama Stokera (1897). Ove dve knjige su začetnici fikcije o romantičarnom vampiru. Zavodnički „poljubac vampira" proizveo je privlačnu mistiku, posebno za mlade žene, a ta mistika, zajedno sa sindromom „zabranjenog voća" je osnova za popularnost serijala „Sumrak". Romantična/seksualna privlačnost uglađenog, prefinjenog vampira grofa Drakule, prema opisu Franka Langela u filmu „Drakula" (1979) je primer privlačnosti vampira. Slogan filma je „tokom istorije, on je ispunjavao srca muškaraca strahom, a srca žena željom" .

Iako je žanr fantaziije i fikcije u „Sumraku" verovatno, većim delom, bezopasan, svako opsesivno interesovanje za vampire ili, za veštice, duhove i druge okultne ličnosti – može biti, u najboljem slučaju, nezdravo, a u najgorem, opasno. Zavisi od duhovnog stanja osobe koja je zainteresovana za ove teme. Slaba,emotivno krhka mlada devojka, na primer, čiji život je ispunjen porodičnim stresom, pitanjima samopoštovanja i nedostatkom jakih uzora može da bude u opasnosti da razvije nezdravo interesovanje za okultne stvari. Takva interesovanja mogu da budu otvorena vrata za demone da prodru u njen um i duh. Kao što znamo, Satana je neprijatelj ljudskih duša, koji „ide okolo kao lav koji riče tražeći koga da proždere" (1. Petrova 5:8). Zato Bog, u svojoj mudrosti, zabranjuje okultne radnje, opisujući ih kao „gadost"(Ponovljeni zakon 18:9-12).

Kako hrišćanin treba da razmišlja o vampirima i fikciji o vampirima? Filipljani 4:8 podsećaju nas da ispunjavamo naše umove na ovaj način – „što god je istinito, što god je časno, što god je pravedno, što god je čisto, što god ljubazno, što god je na dobru glasu, ako je kakva vrlina, ako je kakva pohvala". Iako postoje elementi plemenitosti u knjigama „Sumrak", taođe postoje i elementi tame i okultnog. Takođe, postoji i veoma jaka privlačnost prema „heroju" knjige, Edvardu, koji je vampir. On je zavodljivo privlačna, harizmatska ličnost koja veoma privlači tinejdžerke. Autor vešto opisuje jednu divnu, romantičnu, savršenu — mada i grešnu – ličnost, vrstu mladića koji privlači većinu tinejdžerki. Problem nastaje kad se takva osoba idealizuje i počnje da se traži neko sličan njemu. Nijedan muškarac ne može da ispuni taj ideal. Hrišćanske devojčice i mlade žene treba da traže lepotu i savršenstvo u Hristu. Kada razumeju istinsku lepotu karaktera, biće u stanju da je prepoznaju i u mladom čoveku kojeg im Bog dovede za muža.

Da li ovo znači da hrišćani treba da potpuno izbegavaju priče o vampirima? Za neke porodice, odgovor je — da. Za druge, odgovor je -ne. Roditelji čija je ćerka tinejdžerka pokazuje interesovanje za ove knjige bi trebalo da ih i sami pročitaju, razgovaraju o tome sa svojim ćerkama i možda da ukažu na koji način se knjiga suprotstavlja Božijoj Reči. Takva analitička diskusija može da učini mnogo da rasprši mistika koja okružuje mit o vampiru. Najzad, odluka u vezi sa svakim štivom za čitanje, kada su u pitanju hrišćanska deca i tinejdžeri, je odgovornost roditelja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o vampirima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries