settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о вампирима?

srpski
Одговор


Популарност тинејџерског романтичног серијала „Сумрак" подстакло је обновљено интересовање за вампире. Вампир је митолошко биће за које се каже да сише крв других људи, тако што их угризе за врат, после чега жртва постаје вампир који тражи нове жртве. Легенда о вампиру потиче из средњовековног И источноевропског фолклора, али разне приче о створењима која личе на вампире постоје и у Африци, Азији и у на оба америчка континента.

Тренутно интересовање за вампире потиче из квази-романтичних прича из 19. века, „Вампир", аутора Џона Полидорија (1819) и „Дракула", аутора Брама Стокера (1897). Ове две књиге су зачетници фикције о романтичарном вампиру. Заводнички „пољубац вампира" произвео је привлачну мистику, посебно за младе жене, а та мистика, заједно са синдромом „забрањеног воћа" је основа за популарност серијала „Сумрак". Романтична/сексуална привлачност углађеног, префињеног вампира грофа Дракуле, према опису Франка Лангела у филму „Дракула" (1979) је пример привлачности вампира. Слоган филма је „током историје, он је испуњавао срца мушкараца страхом, а срца жена жељом" .

Иако је жанр фантазиије и фикције у „Сумраку" вероватно, већим делом, безопасан, свако опсесивно интересовање за вампире или, за вештице, духове и друге окултне личности – може бити, у најбољем случају, нездраво, а у најгорем, опасно. Зависи од духовног стања особе која је заинтересована за ове теме. Слаба,емотивно крхка млада девојка, на пример, чији живот је испуњен породичним стресом, питањима самопоштовања и недостатком јаких узора може да буде у опасности да развије нездраво интересовање за окултне ствари. Таква интересовања могу да буду отворена врата за демоне да продру у њен ум и дух. Као што знамо, Сатана је непријатељ људских душа, који „иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8). Зато Бог, у својој мудрости, забрањује окултне радње, описујући их као „гадост"(Поновљени закон 18:9-12).

Како хришћанин треба да размишља о вампирима и фикцији о вампирима? Филипљани 4:8 подсећају нас да испуњавамо наше умове на овај начин – „што год је истинито, што год је часно, што год је праведно, што год је чисто, што год љубазно, што год је на добру гласу, ако је каква врлина, ако је каква похвала". Иако постоје елементи племенитости у књигама „Сумрак", таође постоје и елементи таме и окултног. Такође, постоји и веома јака привлачност према „хероју" књиге, Едварду, који је вампир. Он је заводљиво привлачна, харизматска личност која веома привлачи тинејџерке. Аутор вешто описује једну дивну, романтичну, савршену mdash; мада и грешну – личност, врсту младића који привлачи већину тинејџерки. Проблем настаје кад се таква особа идеализује и почње да се тражи неко сличан њему. Ниједан мушкарац не може да испуни тај идеал. Хришћанске девојчице и младе жене треба да траже лепоту и савршенство у Христу. Када разумеју истинску лепоту карактера, биће у стању да је препознају и у младом човеку којег им Бог доведе за мужа.

Да ли ово значи да хришћани треба да потпуно избегавају приче о вампирима? За неке породице, одговор је mdash; да. За друге, одговор је -не. Родитељи чија је ћерка тинејџерка показује интересовање за ове књиге би требало да их и сами прочитају, разговарају о томе са својим ћеркама и можда да укажу на који начин се књига супротставља Божијој Речи. Таква аналитичка дискусија може да учини много да распрши мистика која окружује мит о вампиру. Најзад, одлука у вези са сваким штивом за читање, када су у питању хришћанска деца и тинејџери, је одговорност родитеља.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о вампирима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries