settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o smrti?

српски

Odgovor


Biblija predstavlja smrt kao odvajanje: fizička smrt je odvajanje duše od tela, a duhovna smrt je odvajanje duše od Boga.

Smrt je rezultat greha: „Smrt je, naime plata za greh", Rimljanima 6:23a. Ceo svet je podložan smrti, jer smo svi grešili. „Stoga, kao što je posredstvom jednoga čoveka greh ušao u svet, a grehom smrt, tako je smrt prešla na sve ljude, jer su svi zgrešili" (Rimljanima 5:12). U Postanju 2:17, Gospod je upozorio Adama da je kazna za neposlušnost smrt – „sigurno će te umreti". Kada je Adam postao neposlušan, on je odmah iskusio duhovnu smrt, koja ga je navela da se sakrije„od Boga među drveće u vrtu" (Postanje 3:8). Kasnije, Adam je iskusio i fizičku smrt (Postanje 5:5).

Na krstu, Isus je takođe iskusio fizičku smrt (Matej 27:50). Razlika je u tome što je Adam umro, jer je bio grešnik, a Isus, koji nikad nije zgrešio, izabrao je da umre, kao zamena za grešnike (Jevrejima 2:9). Zatim, Isus je pokazao svoju silu nad smrću i grehom ustavši iz mrtvih trećeg dana (Matej 28; Otkrivenje 1:18). Zbog Hrista, smrt je pobeđen neprijatelj. „Smrti, gde ti je pobeda? Smrti, gde ti je žalac?" (1. Korinćanima 15:55; Osija 13:14).

Za nespašene, smrt je prestanak mogućnosti da se prihvati Božija blagodatna ponuda spasenja.„ I kao što je ljudima određeno da jednom umru, a zatim sud" (Jevrejima 9:27). Za spašene, smrt nas uvodi u Hristovo prisustvo „da radije iziđemo iz tela i da se kod Gospoda nastanimo" (2. Korinćanima 5:8; Filipljanima 1:23). Toliko je jasno obećanje o vaskrsenju vernika da je fizička smrt za hrišćanina nazvana „san" (1. Korinćanima 15:51; 1. Solunjanima 5:10). Iščekujemo vreme kada „neće više biti smrti" (Otkrivenje 21:4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o smrti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries