settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о смрти?

srpski
Одговор


Библија представља смрт као одвајање: физичка смрт је одвајање душе од тела, а духовна смрт је одвајање душе од Бога.

Смрт је резултат греха: „Смрт је, наиме плата за грех", Римљанима 6:23а. Цео свет је подложан смрти, јер смо сви грешили. „Стога, као што је посредством једнога човека грех ушао у свет, а грехом смрт, тако је смрт прешла на све људе, јер су сви згрешили" (Римљанима 5:12). У Постању 2:17, Господ је упозорио Адама да је казна за непослушност смрт – „сигурно ће те умрети". Када је Адам постао непослушан, он је одмах искусио духовну смрт, која га је навела да се сакрије„од Бога међу дрвеће у врту" (Постање 3:8). Касније, Адам је искусио и физичку смрт (Постање 5:5).

На крсту, Исус је такође искусио физичку смрт (Матеј 27:50). Разлика је у томе што је Адам умро, јер је био грешник, а Исус, који никад није згрешио, изабрао је да умре, као замена за грешнике (Јеврејима 2:9). Затим, Исус је показао своју силу над смрћу и грехом уставши из мртвих трећег дана (Матеј 28; Откривење 1:18). Због Христа, смрт је побеђен непријатељ. „Смрти, где ти је победа? Смрти, где ти је жалац?" (1. Коринћанима 15:55; Осија 13:14).

За неспашене, смрт је престанак могућности да се прихвати Божија благодатна понуда спасења.„ И као што је људима одређено да једном умру, а затим суд" (Јеврејима 9:27). За спашене, смрт нас уводи у Христово присуство „да радије изиђемо из тела и да се код Господа настанимо" (2. Коринћанима 5:8; Филипљанима 1:23). Толико је јасно обећање о васкрсењу верника да је физичка смрт за хришћанина названа „сан" (1. Коринћанима 15:51; 1. Солуњанима 5:10). Ишчекујемо време када „неће више бити смрти" (Откривење 21:4).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о смрти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries