settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o raku?

српски

Odgovor


Biblija ne govori ništa o raku. Međutim, to ne znači da ne govori o bolesti. Kralj Jezekija bolovao je od čira (2. Kraljevima 20:6-8), što je mogao biti rak pod drugim imenom. Stoga, iako reč „rak" nije u Bibliji, postoje stanja koja su opisana koja su mogla biti rak. Kada je Isus bio na zemlji, On je lečio sve bolesti sa kojima je dolazio u kontakt (očigledno, to je uključivalo rak) kao znak Jevrejima da je On njihov Mesija. Međutim, rak, kao bolesti, je rezultat kletve greha na svet. U Postanju 3:17 piše: „Zemlja će zbog tebe biti prokleta". Zemlja je prokleta zbog greha i svi ljudi umiru-svi se vraćamo u prah- a način smrti može biti bolest koja je prirodni ishod kletve nad zemljom. Bolesti nisu „kazna". One su rezultat života u palom svetu i na prokletoj zemlji, a vernici i nevernici podjednako dobijaju rak i druge bolesti koje vode ka smrti. Treba da zapamtimo da, u životu vernika, Bog „sve pomaže na dobro" (Rimljanima 8:28); „sve" uključuje i rak.

Divna stvar je da, iako smo, u ovom životu na prokletoj zemlji, podložni bolestima kao rak, imamo nadu. Psalam 103 ima divan odlomak koji daje pouzdanu sigurnost da će biti kraj bolestima ovog sveta. Pslaam 103:1-4 kaže: „Blagosiljaj, dušo moja Gosopoda, i sve što je u meni neka blagoslovi sveto ime njegovo! Blagosiljaj, dušo moja, Gospoda, i ne zaboravljaj ni jedno dobročinstvo njegovo! On ti sve grehe oprašta, sve bolesti iscijeljuje tvoje. On izbavlja život tvoj od groba, kruniše te milosrđem i dobrotom".

Da li ovaj odlomak znači da nam je garantovano da će nas Bog isceliti od raka ili drugih bolesti u ovom životu? Ne, to nije značenje ovog odlomka. Umesto toga, isti Bog koji nas oprašta naš greh će nas jednog dana dovesti do mesta koje je za nas pripremio (Matej 25:34). Njegovo iskupljenje nas čuva od uništenja i tada više neće biti kletve, niti više bolesti i smrti i bićemo zauvek krunisani Njegovom dobrotom i blagodaću. Konačna pobeda nad ovom kletvom greha je već naša u Hristu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o raku?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries