settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o obrazovanju?

српски

Odgovor


Knjiga Izreka puna je uputstava koje je Solomon dao svojim sinovima. Sinu se savetuje da uči od uputstava oca, a rezultat primene znanja zove se mudrost. Biblija puno govori o procesu obrazovanja, a počinje sa roditeljem i detetom. Zapovest roditeljima je da odgajaju svoju decu u Gospodu (Efescima 6:4), a grčka reč paideia („odgoj") podrazumeva ideju treninga, obrazovanja, uputstava i discipline. Kako deca uče o Bogu, data im je mogućnost da mudro poštuju roditelje, a osnova za to poštovanje je stalni proces obrazovanja i primene onog sto je naučeno. Solomon nam govori da je osnova svakog istinskog znanja strah od Gospoda (Izreke 1:7). Reč „strah" nema značenje terora ili zastrašivanja , već strahopoštavanja i poštovanja Božije svetosti i veličanstva i nevoljnosti da ga razočaramo ili budemo mu neposlušni. Isus je rekao da mi znamo istinu i da će nas istina osloboditi (Jovan 8:32). Oslobođenje od straha potiče od saznavanja Istine.

U Rimljanima, apostol Pavle koristi reč „znati" ili „saznavati" 11 puta. Šta treba da znamo? Treba da obrazujemo sebe u Božijoj Reči, jer kada steknemo duhovno znanje, možemo ga, onda, primeniti na naše živote na praktičan način, prepuštajući se Njemu i koristeći to saznanje da služimo Gospodu u duhu i istini (Rimljanima 6:11-13). Stara izreka kaže: „Ne možemo koristiti ono što ne znamo". Ovaj princip je dvostruko tačniji kada je u pitanju biblijsko obrazovanje. Kako se obrazujemo u biblijskom smislu reči? Čitamo, proučavamo, učimo napamet i razmišljamo o Božijoj Reči!

Apostol Pavle je upozorio Timoteja da „ se potrudi se da se pokaže vrstan pred Bogom" (2. Timoteju 2:15). Grčka reč koja se prevod „potruditi se" znači učiniti napor, biti vredan ili primeniti na sebi. Stoga, da bi se naučili ili obrazovali, rečeno nam je da predano proučavamo Božiju Reč. Razlog se nalazi u Pavlovoj drugoj poslanici Timoteju. „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti" (2. Timoteju 3:16-17). Ovde se govori o tome da nas Božija Reč usavršava ili čini zrelijima i osposobljava nas da budemo obrazovane, verne sluge.

Biblijsko obrazovanje oprema novorođene hrišćane tako da Bog može da, u njima, čini ono što je nameravao (Efescima 2:10). Biblijsko obrazovanje nas preobražava obnavljajući naše umove (Rimljanima 12:2), trajan proces primenjivanja znanja Hristovim umom „koji nam je postao mudrost od Boga, pravednost i osvećenje, i izbavljenje" (1. Korinćanima 1:30).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o obrazovanju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries