settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о образовању?

srpski
Одговор


Књига Изрека пуна је упутстава које је Соломон дао својим синовима. Сину се саветује да учи од упутстава оца, а резултат примене знања зове се мудрост. Библија пуно говори о процесу образовања, а почиње са родитељем и дететом. Заповест родитељима је да одгајају своју децу у Господу (Ефесцима 6:4), а грчка реч <и>паидеиа („одгој") подразумева идеју тренинга, образовања, упутстава и дисциплине. Како деца уче о Богу, дата им је могућност да мудро поштују родитеље, а основа за то поштовање је стални процес образовања и примене оног сто је научено. Соломон нам говори да је основа сваког истинског знања страх од Господа (Изреке 1:7). Реч „страх" нема значење терора или застрашивања , већ страхопоштавања и поштовања Божије светости и величанства и невољности да га разочарамо или будемо му непослушни. Исус је рекао да ми знамо истину и да ће нас истина ослободити (Јован 8:32). Ослобођење од страха потиче од сазнавања Истине.

У Римљанима, апостол Павле користи реч „знати" или „сазнавати" 11 пута. Шта треба да знамо? Треба да образујемо себе у Божијој Речи, јер када стекнемо духовно знање, можемо га, онда, применити на наше животе на практичан начин, препуштајући се Њему и користећи то сазнање да служимо Господу у духу и истини (Римљанима 6:11-13). Стара изрека каже: „Не можемо користити оно што не знамо". Овај принцип је двоструко тачнији када је у питању библијско образовање. Како се образујемо у библијском смислу речи? Читамо, проучавамо, учимо напамет и размишљамо о Божијој Речи!

Апостол Павле је упозорио Тимотеја да „ се потруди се да се покаже врстан пред Богом" (2. Тимотеју 2:15). Грчка реч која се превод „потрудити се" значи учинити напор, бити вредан или применити на себи. Стога, да би се научили или образовали, речено нам је да предано проучавамо Божију Реч. Разлог се налази у Павловој другој посланици Тимотеју. „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности" (2. Тимотеју 3:16-17). Овде се говори о томе да нас Божија Реч усавршава или чини зрелијима и оспособљава нас да будемо образоване, верне слуге.

Библијско образовање опрема новорођене хришћане тако да Бог може да, у њима, чини оно што је намеравао (Ефесцима 2:10). Библијско образовање нас преображава обнављајући наше умове (Римљанима 12:2), трајан процес примењивања знања Христовим умом „који нам је постао мудрост од Бога, праведност и освећење, и избављење" (1. Коринћанима 1:30).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о образовању?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries