settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o noćnim morama?

српски

Odgovor


Noćne more se definišu kao snovi koji proizvode jak negativan odgovor, kao što su strah i zastrašivanje. Osobe koje imaju noćne more obično se bude u stanju izuzetnog stresa, čak i jake fizičke reakcije- ubrzan puls, preznojavanje, povraćanje- i često nisu u stanju da ponovo spavaju jedno vreme. Uzroci noćnih mora su različiti. Deca, zbog svoje aktivne mašte sklona su noćnim morama, a neke od tih su toliko jake da se ona bude vrištući i plačući. Ekstremni slučajevi ovakvih noćnih mora nazivaju se i „noćni teror". Unošenje određenih vrsta hrane pred spavanje može da bude uzrok noćnih mora, kao i gledanje zastrašujućih filmova. Odlaženje na počinak pod stresom zbog životnih okolnosti ili posle svađe ili rasprave može, takođe, da uzrokuje noćne more, jer mozak nastavlja da radi tokom sna.

Nema sumnje da noćne more mogu da budu izuzetno uznemiravajuće, ali da li postoji neko duhovno značenje noćnih mora? Snovi i vizije se pominju u Bibliji, a Bog ponekada koristi stanje snova da bi komunicirao sa svojim prorocima i drugima. Bog je progovorio Avimelehu u Postanju 20, upozoravajući ga da ne dodiruje Avramovu ženu, Saru. Drugi snovi uključuju Jakovljeve lestvice (Postanje 28), Josifov san da će mu braća služiti odveli su ga u ropstvo u Egipat (Postanje 37), kao i njegovo tumačenje faraonovih snova (Postanje 40-41), što ga je učinilo drugim najuticajnijim čovekom u Egiptu. Gospod ili Njegov anđeo pojavili su se i drugima u Bibliji, uključujući i Solomona (1. Carevima 3), Navuhodonosoru (Danilo 2), Josifu (Matej 2) i Pilatovoj ženi (Matej 27). Međutim, nijedan od ovih snova, sa izuzetkom onog koji je imala Pilatova žena, ne može da se nazove noćnom morom. Stoga, izgleda da Bog nema običaj da govori ljudima putem noćnim mora.

Neki ljudi misle da Satana ili demoni utiču na njihove umove tokom noći, ali u Bibliji nema odlomka koji to direktno podržava. Sa mogućim izuzetkom snova koji je Elifaz tvrdio da je imao, nema biblijskih slučajeva da demonske sile komuniciraju sa ljudima tokom snova ili noćnih mora. Najverovatnije da noćne more nisu ništa više nego način na koji se mozak bori sa svojim strahovima ili brigama dok nastavlja da funkcioniše tokom ciklusa sna. Ako hrišćanin doživljava stalne, česte noćne more koje prekidaju san ili redovno uzrokuju emotivnu nelagodu, možda je potrebna medicinska pomoć. Ali, kao i svim drugim stvarima, molitva je naše najmoćnije oružje protiv bilo kog emotivnog ili duhovnog problema. Molitva u trajanju od 15 ili 20 minuta, pre spavanja, je najuspešniji način da se umiri um i srce i pripremi za odmoran san. Kao i u svemu ostalom, Bog daje mudrost onima koji je traže od Njega (Jakovljeva 1:5) i On je, takođe, obećao svoj mir onima koji ga traže. „Ne brinite se ni za što, nego u svemu molitvom i moljenjem sa zahvaljivanjem neka se vaše molbe Bogu očituju. I mir Božiji, koji prevazilazi svaki um, sačuvaće vaša srca i vaše misli u Hristu Isusu" (Filipljanima 4:6-7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o noćnim morama?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries