settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о ноћним морама?

srpski
Одговор


Ноћне море се дефинишу као снови који производе јак негативан одговор, као што су страх и застрашивање. Особе које имају ноћне море обично се буде у стању изузетног стреса, чак и јаке физичке реакције- убрзан пулс, презнојавање, повраћање- и често нису у стању да поново спавају једно време. Узроци ноћних мора су различити. Деца, због своје активне маште склона су ноћним морама, а неке од тих су толико јаке да се она буде вриштући и плачући. Екстремни случајеви оваквих ноћних мора називају се и „ноћни терор". Уношење одређених врста хране пред спавање може да буде узрок ноћних мора, као и гледање застрашујућих филмова. Одлажење на починак под стресом због животних околности или после свађе или расправе може, такође, да узрокује ноћне море, јер мозак наставља да ради током сна.

Нема сумње да ноћне море могу да буду изузетно узнемиравајуће, али да ли постоји неко духовно значење ноћних мора? Снови и визије се помињу у Библији, а Бог понекада користи стање снова да би комуницирао са својим пророцима и другима. Бог је проговорио Авимелеху у Постању 20, упозоравајући га да не додирује Аврамову жену, Сару. Други снови укључују Јаковљеве лествице (Постање 28), Јосифов сан да ће му браћа служити одвели су га у ропство у Египат (Постање 37), као и његово тумачење фараонових снова (Постање 40-41), што га је учинило другим најутицајнијим човеком у Египту. Господ или Његов анђео појавили су се и другима у Библији, укључујући и Соломона (1. Царевима 3), Навуходоносору (Данило 2), Јосифу (Матеј 2) и Пилатовој жени (Матеј 27). Међутим, ниједан од ових снова, са изузетком оног који је имала Пилатова жена, не може да се назове ноћном мором. Стога, изгледа да Бог нема обичај да говори људима путем ноћним мора.

Неки људи мисле да Сатана или демони утичу на њихове умове током ноћи, али у Библији нема одломка који то директно подржава. Са могућим изузетком снова који је Елифаз тврдио да је имао, нема библијских случајева да демонске силе комуницирају са људима током снова или ноћних мора. Највероватније да ноћне море нису ништа више него начин на који се мозак бори са својим страховима или бригама док наставља да функционише током циклуса сна. Ако хришћанин доживљава сталне, честе ноћне море које прекидају сан или редовно узрокују емотивну нелагоду, можда је потребна медицинска помоћ. Али, као и свим другим стварима, молитва је наше најмоћније оружје против било ког емотивног или духовног проблема. Молитва у трајању од 15 или 20 минута, пре спавања, је најуспешнији начин да се умири ум и срце и припреми за одморан сан. Као и у свему осталом, Бог даје мудрост онима који је траже од Њега (Јаковљева 1:5) и Он је, такође, обећао свој мир онима који га траже. „Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују. И мир Божији, који превазилази сваки ум, сачуваће ваша срца и ваше мисли у Христу Исусу" (Филипљанима 4:6-7).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о ноћним морама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries