settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o nasilju?

српски

Odgovor


Nasilje se definiše kao „fiziča sila koja se ispoljava u cilju kršenja, oštećivanja ili iskorišćavanja", a tužno je da je nasilje deo svakodnevnog života. Ono je prisutno u našim filmovima i televizijskim emisijama i mi živimo u svetu gde se moć uspostavlja putem nasilja. Ali, za hrišćane, istina Božije reči je nešto što uvek nadmašuje metode ovog sveta. Šta Biblija govori o nasilju?

Prvo, nasilje uma je isto tako štetno kao i fizičko nasilje. Knjiga Levita 19:17 govori: „Ne mrzi brata svoga u srcu svome; gledaćeš da pokaraš bližnjega svoga, ali nećeš zbog njega na sebe navući greh". Kada znamo da je neko u grehu, da li iskazujemo ljubav time što ćutimo ili gomilamo mržnju i prezir prema toj osobi? Bog kaže da treba da govorimo iskeno,a Isus govori u Mateju 5:21-22 da ubistveni gnev može da vodi ljutog čoveka ka Božijem sudu brzo kao i fizički udarac. Nasilje koje ispoljava prema nekom drugom mu sam Bog može vratiti.

Kako ispoljiti nasilje u ratu? Izlazak 20:13 znači „ne ubij". Bog je dozvolio pravedne radove tokom istorije svog naroda. Od Avrama preko Debore do Davida, Božiji narod se borio i bio je sredsto suda pravednog i svetog Boga. Rimljanima 13:1-4 nam govori da se potčinimo vlastima i da nacije imaju prava da nose mač protiv onih koji čine zlo, i domaćih i stranih.

Nasilje se dešava, ali moramo da prepoznamo razliku između svete osude greha i naše lične osvete protiv onih koji nam se ne sviđaju, što je neizbežan proizvod ponosa (Psalam 73:6). Iako su muškarci skoloniji tome da sprovode nasilje (posebno što kulture opisuju prave muškarce kao one koji nikada ne plaču, uvek imaju plan i nose oružje), najmudriji čovek svih vremena je napisao: „Ne zavidi nasilniku i njegova ne sledi puta". Molitva i strpljenje pobeđuju nasilje i bes u svakom trenutku.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o nasilju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries