settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о насиљу?

srpski
Одговор


Насиље се дефинише као „физича сила која се испољава у циљу кршења, оштећивања или искоришћавања", а тужно је да је насиље део свакодневног живота. Оно је присутно у нашим филмовима и телевизијским емисијама и ми живимо у свету где се моћ успоставља путем насиља. Али, за хришћане, истина Божије речи је нешто што увек надмашује методе овог света. Шта Библија говори о насиљу?

Прво, насиље ума је исто тако штетно као и физичко насиље. Књига Левита 19:17 говори: „Не мрзи брата свога у срцу своме; гледаћеш да покараш ближњега свога, али нећеш због њега на себе навући грех". Када знамо да је неко у греху, да ли исказујемо љубав тиме што ћутимо или гомиламо мржњу и презир према тој особи? Бог каже да треба да говоримо искено,а Исус говори у Матеју 5:21-22 да убиствени гнев може да води љутог човека ка Божијем суду брзо као и физички ударац. Насиље које испољава према неком другом му сам Бог може вратити.

Како испољити насиље у рату? Излазак 20:13 значи „не убиј". Бог је дозволио праведне радове током историје свог народа. Од Аврама преко Деборе до Давида, Божији народ се борио и био је средсто суда праведног и светог Бога. Римљанима 13:1-4 нам говори да се потчинимо властима и да нације имају права да носе мач против оних који чине зло, и домаћих и страних.

Насиље се дешава, али морамо да препознамо разлику између свете осуде греха и наше личне освете против оних који нам се не свиђају, што је неизбежан производ поноса (Псалам 73:6). Иако су мушкарци сколонији томе да спроводе насиље (посебно што културе описују праве мушкарце као оне који никада не плачу, увек имају план и носе оружје), најмудрији човек свих времена је написао: „Не завиди насилнику и његова не следи пута". Молитва и стрпљење побеђују насиље и бес у сваком тренутку.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о насиљу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries