settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o mržnji?

српски

Odgovor


Sa biblijske tačke gledišta, postoje pozitivne i negativne strane mržnje. Prihvatljivo je mrzeti one stvari koje i Bog mrzi; zaista, to je dokaz ispravnog stave pred Bogom. „Vi koji Gospoda ljubite, mrzite na zlo " (Psalam 97:10a). Zaista, što je naš hod sa Bogom bliži i što imamo više zajedništva sa Njim, bićemo svesniji i unutrašnjeg i spoljnjeg greha. Zar nismo ožalošćeni ili prepuni gneva kada se Božije ime zloupotrebljava,, kada vidimo duhovno licemerje, kada vidimo otvoreno neverovanje ili bezbožno ponašanje? Što više razumemo Božije osobine i volimo Njegovu ličnost, to ćemo više biti kao On i više ćemo mrzeti one stvari koje su suprotne Njegovoj Reči i prirodi.

Međutim, mržnja koja je negativna je ona koja je usmerena na druge. Gospod pominje mržnju na Besedi na Gori: „A ja vam kažem da će svaki koji se gnevi na brata svoga biti kriv sudu" (Matej 5:22). Gospod zapoveda,da, ne samo da treba da se pomirimo sa našim bratom pre nego što odemo Gospodu, već treba to da uradimo brzo (Matej 5:23-26). Čin samog ubistva je sigurno bio osuđen, ali mržnja je greh „srca", a svaka misao mržnje ili čin mržnje je samo ubistvo u Božijim očima za šta će morati da se zadovolji pravda, možda ne u ovom životu, ali tokom suda. Toliko je gnusna pozicija mržnje pred Bogom da se za čoveka koji mrzi, kaže da hoda u tami, nasuprot svetlosti (1. Jovanova 2:9,11). Najgora situacija je kada čovek nastavlja da praktikuje religiju, ali ostaje neprijatelj sa svoji bratom. Biblija govori da je takva osoba lažljivac (1. Jovanova 4:20) i možda može da zavara ljude, ali ne i Boga. Koliko vernika se godinama pretvara da je sve ok, krijući emocije, da bi se ispostavilo da ipak nisu u redu, jer su gajili neprijateljstvo (mržnju) prema drugom verniku?

Mržnja je otrov koji nas uništava iznutra i proizvodi ogorčenost koja izjeda naša srca i umove. Zato nam Biblija govori da ne dozvolimo da „gorak koren" iznikne u našim srcima (Jevrejima 12:15). Mržnja, takođe, uništava lično svedočanstvo hrišćanina, jer ga uklanja iz zajedništva sa Gospodom i drugim vernicima. Budimo pažljivi da činimo kako nam je Gospod zapovedio i da brzo rešimo problem sa svakom osobom, bez obzira na to koliko je mali problem, a Gospod će biti veran da oprosti, kao što je obećao (1. Jovanova 1:9;2:1).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o mržnji?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries