settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о мржњи?

srpski
Одговор


Са библијске тачке гледишта, постоје позитивне и негативне стране мржње. Прихватљиво је мрзети оне ствари које и Бог мрзи; заиста, то је доказ исправног ставе пред Богом. „Ви који Господа љубите, мрзите на зло " (Псалам 97:10а). Заиста, што је наш ход са Богом ближи и што имамо више заједништва са Њим, бићемо свеснији и унутрашњег и спољњег греха. Зар нисмо ожалошћени или препуни гнева када се Божије име злоупотребљава,, када видимо духовно лицемерје, када видимо отворено неверовање или безбожно понашање? Што више разумемо Божије особине и волимо Његову личност, то ћемо више бити као Он и више ћемо мрзети оне ствари које су супротне Његовој Речи и природи.

Међутим, мржња која је негативна је она која је усмерена на друге. Господ помиње мржњу на Беседи на Гори: „А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата свога бити крив суду" (Матеј 5:22). Господ заповеда,да, не само да треба да се помиримо са нашим братом пре него што одемо Господу, већ треба то да урадимо брзо (Матеј 5:23-26). Чин самог убиства је сигурно био осуђен, али мржња је грех „срца", а свака мисао мржње или чин мржње је само убиство у Божијим очима за шта ће морати да се задовољи правда, можда не у овом животу, али током суда. Толико је гнусна позиција мржње пред Богом да се за човека који мрзи, каже да хода у тами, насупрот светлости (1. Јованова 2:9,11). Најгора ситуација је када човек наставља да практикује религију, али остаје непријатељ са своји братом. Библија говори да је таква особа лажљивац (1. Јованова 4:20) и можда може да завара људе, али не и Бога. Колико верника се годинама претвара да је све ок, кријући емоције, да би се испоставило да ипак нису у реду, јер су гајили непријатељство (мржњу) према другом вернику?

Мржња је отров који нас уништава изнутра и производи огорченост која изједа наша срца и умове. Зато нам Библија говори да не дозволимо да „горак корен" изникне у нашим срцима (Јеврејима 12:15). Мржња, такође, уништава лично сведочанство хришћанина, јер га уклања из заједништва са Господом и другим верницима. Будимо пажљиви да чинимо како нам је Господ заповедио и да брзо решимо проблем са сваком особом, без обзира на то колико је мали проблем, а Господ ће бити веран да опрости, као што је обећао (1. Јованова 1:9;2:1).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о мржњи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries