settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o bolu?

српски

Odgovor


Reč „bol" ili neki sličan oblik te reči pojavljuje preko 70 puta u Bibliji. Prva upotreba reči objašnjava bol prilikom rađanja: „Tebi ću otežati muke trudnoća tvojih; u bolovima ćeš rađati decu, žudnje će te tvoje vući ka mužu, ali će on nad tobom imati vlast" (Postanje 3:16). Kontekst ovog odlomka je da su Adam i Eva zgrešili i da je porođajni bol jedna od posledica greha. Zbog greha, cela zemlja je prokleta, a kao rezultat toga, smrt je ušla u svet (Rimljanima 5:12). Stoga, može se zaključiti da je bol jedan od mnogih rezultata prvobitnog greha.

Iako nije posebno navedeno u Bibliji, sa medicinske strane gledišta znamo da je bol dar. Bez bola, ne bismo mogli da znamo da nam je potrebna medicinska pomoć. U stvari, odsustvo bola je jedan od problema povezan sa leprom. Deca nikada ne bi znala da je dodirivanje vruće ringle loša ideja, niti bismo mi bili upozoreni na opasno medicinsko stanje bez bola koji ga prati. U duhovnom smislu reči, Jakov opisuje jednu od dobrobiti bola: „Smatrajte za čistu radost, braćo moja, kad padnete u različite napasti, znajući da kušanje vaše vere gradi strpljivost (Jakovljeva 1:2-3). Prema Jakovu, kada trpimo bolna iskušenja, možemo da se radujemo znajući da Bog čini u nama da proizvede istrajnost i Hristolik karakter. Ovo se odnosi na mentalni,emotivni i duhovni bol kao i na fizički bol.

Bol, takođe, pruža mogućnost da iskusimo Božiju blagodat. Razmislite o onom što je Pavle rekao: „I on mi je rekao: dosta ti je moja blagodat; jer sila nalazi svoje ispunjenje u slabosti. Stoga ću se najradije hvaliti svojim slabostima, da se Hristova sila nastani u meni" (2. Korinćanima 12:9). Pavle je govorio o „trnu u svom telu" koji ga je mučio. Ne znamo o čemu se radilo, ali izgleda da je bilo bolno za Pavla. On je priznao da mu je data Božija blagodat, tako da može da izdrži. Bog će dati svojoj deci blagodat da izdrže bol.

Ali, istinski dobra vest je da je Isus umro umesto nas za naše grehe: „Jer je i Hristos jednom umro za grehe, pravednik za nepravednike, da nas privede Bogu, telo su mu, doduše, ubili, ali je duhom oživljen" (1. Petrova 3:18). Putem vere u Isusa Hrista, Bog daje verniku večni život i sve blagoslove u vezi sa tim. „Pa će otrti svaku suzu s njihovih očiju, i neće više biti smrti, ni žalosti, ni vike, ni bola, jer ono prvo prođe" (Otkrivenje 21:4). Bol kroz koji prolazimo kao prirodni deo života u palom svetu, prokletom grehom pripadaće prošlosti za one koji, verom u Hrista, provode večnost na nebu sa Njim.

U zaključku, iako bol nije prijatan, treba da hvalimo Boga za to, jer nas upozorava da nešto nije u redu sa našim telom. Takođe, tera nas da razmislimo o strašnim posledicama greha i da budemo izuzetno zahvalni Bogu što obezbeđuje način da budemo spašeni. Kada osoba doživljava bol, to je odlično vreme da shvatimo da je Isus izdržao agoniju emotivnog i fizičkog bola umesto nas. Ne postoji bol koji može da bude i približan strahovitim dešavanjima Isusovog raspeća i On je, dobrovoljno, patio da bi nas iskupio i proslavio svog Oca.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o bolu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries