settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о болу?

srpski
Одговор


Реч „бол" или неки сличан облик те речи појављује преко 70 пута у Библији. Прва употреба речи објашњава бол приликом рађања: „Теби ћу отежати муке трудноћа твојих; у боловима ћеш рађати децу, жудње ће те твоје вући ка мужу, али ће он над тобом имати власт" (Постање 3:16). Контекст овог одломка је да су Адам и Ева згрешили и да је порођајни бол једна од последица греха. Због греха, цела земља је проклета, а као резултат тога, смрт је ушла у свет (Римљанима 5:12). Стога, може се закључити да је бол један од многих резултата првобитног греха.

Иако није посебно наведено у Библији, са медицинске стране гледишта знамо да је бол дар. Без бола, не бисмо могли да знамо да нам је потребна медицинска помоћ. У ствари, одсуство бола је један од проблема повезан са лепром. Деца никада не би знала да је додиривање вруће рингле лоша идеја, нити бисмо ми били упозорени на опасно медицинско стање без бола који га прати. У духовном смислу речи, Јаков описује једну од добробити бола: „Сматрајте за чисту радост, браћо моја, кад паднете у различите напасти, знајући да кушање ваше вере гради стрпљивост (Јаковљева 1:2-3). Према Јакову, када трпимо болна искушења, можемо да се радујемо знајући да Бог чини у нама да произведе истрајност и Христолик карактер. Ово се односи на ментални,емотивни и духовни бол као и на физички бол.

Бол, такође, пружа могућност да искусимо Божију благодат. Размислите о оном што је Павле рекао: „И он ми је рекао: доста ти је моја благодат; јер сила налази своје испуњење у слабости. Стога ћу се најрадије хвалити својим слабостима, да се Христова сила настани у мени" (2. Коринћанима 12:9). Павле је говорио о „трну у свом телу" који га је мучио. Не знамо о чему се радило, али изгледа да је било болно за Павла. Он је признао да му је дата Божија благодат, тако да може да издржи. Бог ће дати својој деци благодат да издрже бол.

Али, истински добра вест је да је Исус умро уместо нас за наше грехе: „Јер је и Христос једном умро за грехе, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, тело су му, додуше, убили, али је духом оживљен" (1. Петрова 3:18). Путем вере у Исуса Христа, Бог даје вернику вечни живот и све благослове у вези са тим. „Па ће отрти сваку сузу с њихових очију, и неће више бити смрти, ни жалости, ни вике, ни бола, јер оно прво прође" (Откривење 21:4). Бол кроз који пролазимо као природни део живота у палом свету, проклетом грехом припадаће прошлости за оне који, вером у Христа, проводе вечност на небу са Њим.

У закључку, иако бол није пријатан, треба да хвалимо Бога за то, јер нас упозорава да нешто није у реду са нашим телом. Такође, тера нас да размислимо о страшним последицама греха и да будемо изузетно захвални Богу што обезбеђује начин да будемо спашени. Када особа доживљава бол, то је одлично време да шватимо да је Исус издржао агонију емотивног и физичког бола уместо нас. Не постоји бол који може да буде и приближан страховитим дешавањима Исусовог распећа и Он је, добровољно, патио да би нас искупио и прославио свог Оца.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о болу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries