settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o astrologiji i znakovima zodijaka? Da li je astrologija nešto što hrišćanin treba da proučava?

српски

Odgovor


Biblija dosta toga govori o zvezdama. Najosnovnije razumevanje je da je Bog stvorio zvezde. One pokazuju Njegovu silu i veličanstvo. Nebesa su „dela Njegovih ruku" (Psalam 8:3; 19:1). On je sve zvezde izbrojao i dao im imena (Psalam 147:4).

Biblija govori i da je Bog uredio zvezde u prepoznatljive grupe koje zovemo sazvežđa. Biblija pominje tri takva sazvežđa: Orion, Medved (Velika kola) i „iskrivljena zmija" (verovatno Zmaj) u Jovu 9:9; 26:13; 38:31-32; i Amos 5:8). Isti odlomci takođe pominju grupu zvezda Plejade (Sedam zvezda). Bog je taj koji „pričvršćuje veze" ovih sazvežđa; On je taj koji ih ističe „svaku u svom vremenu". U Jovu 38:32, Bog takođe ukazuje na „mazarot", što se obično prevodi kao „sazvežđa". Mnogi ovo pominju u vezi sa dvanaest sazvežđa zodijaka.

Sazvežđa su se pratila i proučavala hiljadama godina. Egipćani i Grci su znali za zodijak i koristili su ga da bi merili početak proleća vekovima pre Hrista. Mnogo toga je napisano o značenju sazvežđa zodijaka, uključujući i teorije da ona čine drevni prikaz Božijeg plana otkupljenja. Na primer, sazvežđe Lava može da se vidi kao nebeski prikaz Lava iz plemena Judina (Otkrivenje 5:5), a sazvežđe Device može da bude podsetnik na devicu koja je rodila Hrista. Međutim, Biblja ne ukazuje na „skrivena značenja" ovih ili drugih sazvežđa.

Biblija govori da su zvezde, zajedno sa suncem i mesecom, date kao „znaci koji će beležiti vreme" (Postanje 1:14) tj. date su nam da označe vreme za nas. One su takođe „znaci" u smislu navigacije i tokom cele istorije ljudi su koristili zvezde da usmere svoj kurs po celoj zemaljskoj kugli.

Bog je koristio zvezde kao ilustraciju svog obećanja da će Avramu dati nebrojeno potomstvo (Postanje 15:5). Stoga, svaki put kada je Avram noću pogledao u nebo, podsetio se Božije vernosti i dobrote. Finalni sud na zemlji biće propraćen astonomskim dešavanjima koja uključuje zvezde (isaija 13:9-10; Joil 3:15; Matej 26:29).

Astrologija je „tumačenje" pretpostavljenog uticaja zvezda (i planeta) na ljudsku sudbinu. Ovo je lažno uverenje. Božiji prorok Danilo osramotio je kraljevske astrologe na vavilonskom dvoru (Danilo 1:20)i oni su bili bespomoćni kada je trebalo da protumače kraljev san (Danilo 2:27). Bog navodi astrologe kao one koji će biti spaljeni kao strnjika na Božijem sudu (Isaija 47:13-14). Astrologija kao oblik gatanja je izričito zabranjen u Bibliji (Ponovljeni zakon 18:10-14). Bog je zabranio deci Izraela da slave ili služe „nebeskoj vojsci" (Ponovljeni zakon 4:19). Međutim, nekoliko puta u istoriji, Izrael je počinio upravo taj greh (2. Kraljevima 17:16 je jedan primer). Njihovo obožavanje zvezda je svaki put proizvelo Božiju osudu.

Zvezde treba da nas podstaknu na divljenje Božijoj sili, mudrosti i beskonačnosti. Treba da koristimo zvezde da se podsećamo vremena i mesta i da se podsetimo Božije verne prirode koja stalno održava savez sa nama. Sve vreme priznajemo Stvoritelja neba. Naša mudrost dolazi od Boga, ne od zvezda (Jakovljeva 1:5). Božija Reč, Biblija je naš vodič kroz život (Psalam 119:105).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o astrologiji i znakovima zodijaka? Da li je astrologija nešto što hrišćanin treba da proučava?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries