settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о астрологији и знаковима зодијака? Да ли је астрологија нешто што хришћанин треба да проучава?

srpski
Одговор


Библија доста тога говори о звездама. Најосновније разумевање је да је Бог створио звезде. Оне показују Његову силу и величанство. Небеса су „дела Његових руку" (Псалам 8:3; 19:1). Он је све звезде избројао и дао им имена (Псалам 147:4).

Библија говори и да је Бог уредио звезде у препознатљиве групе које зовемо сазвежђа. Библија помиње три таква сазвежђа: Орион, Медвед (Велика кола) и „искривљена змија" (вероватно Змај) у Јову 9:9; 26:13; 38:31-32; и Амос 5:8). Исти одломци такође помињу групу звезда Плејаде (Седам звезда). Бог је тај који „причвршћује везе" ових сазвежђа; Он је тај који их истиче „сваку у свом времену". У Јову 38:32, Бог такође указује на „мазарот", што се обично преводи као „сазвежђа". Многи ово помињу у вези са дванаест сазвежђа зодијака.

Сазвежђа су се пратила и проучавала хиљадама година. Египћани и Грци су знали за зодијак и користили су га да би мерили почетак пролећа вековима пре Христа. Много тога је написано о значењу сазвежђа зодијака, укључујући и теорије да она чине древни приказ Божијег плана откупљења. На пример, сазвежђе Лава може да се види као небески приказ Лава из племена Јудина (Откривење 5:5), а сазвежђе Девице може да буде подсетник на девицу која је родила Христа. Међутим, Бибља не указује на „скривена значења" ових или других сазвежђа.

Библија говори да су звезде, заједно са сунцем и месецом, дате као „знаци који ће бележити време" (Постање 1:14) тј. дате су нам да означе време за нас. Оне су такође „знаци" у смислу навигације и током целе историје људи су користили звезде да усмере свој курс по целој земаљској кугли.

Бог је користио звезде као илустрацију свог обећања да ће Авраму дати небројено потомство (Постање 15:5). Стога, сваки пут када је Аврам ноћу погледао у небо, подсетио се Божије верности и доброте. Финални суд на земљи биће пропраћен астономским дешавањима која укључује звезде (исаија 13:9-10; Јоил 3:15; Матеј 26:29).

Астрологија је „тумачење" претпостављеног утицаја звезда (и планета) на људску судбину. Ово је лажно уверење. Божији пророк Данило осрамотио је краљевске астрологе на вавилонском двору (Данило 1:20)и они су били беспомоћни када је требало да протумаче краљев сан (Данило 2:27). Бог наводи астрологе као оне који ће бити спаљени као стрњика на Божијем суду (Исаија 47:13-14). Астрологија као облик гатања је изричито забрањен у Библији (Поновљени закон 18:10-14). Бог је забранио деци Израела да славе или служе „небеској војсци" (Поновљени закон 4:19). Међутим, неколико пута у историји, Израел је починио управо тај грех (2. Краљевима 17:16 је један пример). Њихово обожавање звезда је сваки пут произвело Божију осуду.

Звезде треба да нас подстакну на дивљење Божијој сили, мудрости и бесконачности. Треба да користимо звезде да се подсећамо времена и места и да се подсетимо Божије верне природе која стално одржава савез са нама. Све време признајемо Створитеља неба. Наша мудрост долази од Бога, не од звезда (Јаковљева 1:5). Божија Реч, Библија је наш водич кроз живот (Псалам 119:105).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о астрологији и знаковима зодијака? Да ли је астрологија нешто што хришћанин треба да проучава?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries