settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o prostituciji? Da li će Bog oprostiti prostitutki?

српски

Odgovor


O prostituciji se često govori kao o „najstarijem zanimanju na svetu". Istina je da je to uvek bio uobičajen način da žena zaradi novac, čak i u Biblijska vremena. Biblija nam kaže da je prostitucija nemoralna. Poslovice 23:27-28 kažu: „Jer bludnica duboka je jama i tesan je tuđa žena bunar. Kao hajduk zasede priprema i umnožava zločince među ljudima.

Bog brani mešanje sa prostitutkama jer zna da je takvo mešanje štetno i za muškarce i žene. „Jer se med sa usni tuđe žene cedi i od ulja slađe joj je grlo. Ali je na kraju gorka kao pelen i oštra kao mač na obe strane oštar" (Poslovice 5:3-5).

Prostitucija ne samo što uništava brakove, porodice i živote, već uništava i duh i dušu na način koji vodi u fizičku i duhovnu smrt. Božija želja je da ostanemo čisti i da koristi naša tela kao oruđa za Sebe i svoju slavu (Rimljanima 6:13). Prva Korinćanima 6:13 kaže: „Ali telo nije za blud, nego za Gospoda, i Gospod za telo."

Iako je prostitucija grešna, prostitutke nisu van dometa Božijeg oproštaja. Biblija beleži kako je koristio prostitutku po imenu Rava da bi pomogla u ispunjenju Njegovog plana. Kao rezultat poslušnosti ona i njena porodica su bili blagosloveni (Isus Navin 2:1; 6:17-25). U Novom zavetu, žena koja je bila poznata kao seksualna grešnica, pre nego što joj je Isus oprostio i očistio je od greha, našla je priliku da služi Isusu dok je bio u poseti u domu jednog fariseja. Žena je prepoznala ko Hrist zaista jeste, donela je bocu skupog parfema za njega. Žena je u žalosti i pokajanju plakala i sipala parfem na njegova stopala, brišući ih svojom kosom. Kada su fariseji kritikovali Isusa što je prihvatio ovaj čin iskazivanja ljubavi jedne „nemoralne" žene, on ih je opomenuo i prihvatio klanjanje te žene. Hristos joj je zbog njene vere oprostio sve njene grehe, i bila je primljena u carstvo (Luka 7:36-50).

Isus je rekao, kada je govorio onima koji su odbili da veruju u istinu o Njemu: „Zaista vam kažem da carinici i bludnice ulaze pre vas u carstvo Božije. Jer vam dođe Jovan putem pravednosti, i ne poverovaste mu; a carinici i bludnice mu poverovaše; vi ste videli, ali se niste pokajali da mu poverujete" (Mateja 21:31-32).

Baš kao i svi, i prostitutke imaju priliku da prime spasenje i večni život od Boga, da budu očišćene od sve nepravednosti i da dobiju novi život! Sve što moraju da učine je da se odvrate od svog grešnog načina života i okrenu se živom Bogu, čija je blagodat i milost beskrajna. „Prema tome, ako je ko u Hristu — novo je stvorenje; staro je prošlo, vidi, postalo je novo." (2. Korinćanima 5:17).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o prostituciji? Da li će Bog oprostiti prostitutki?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries