settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о проституцији? Да ли ће Бог опростити проститутки?

srpski
Одговор


О проституцији се често говори као о „најстаријем занимању на свету". Истина је да је то увек био уобичајен начин да жена заради новац, чак и у Библијска времена. Библија нам каже да је проституција неморална. Пословице 23:27-28 кажу: „Јер блудница дубока је јама и тесан је туђа жена бунар. Као хајдук заседе припрема и умножава злочинце међу људима.

Бог брани мешање са проституткама јер зна да је такво мешање штетно и за мушкарце и жене. „Јер се мед са усни туђе жене цеди и од уља слађе јој је грло. Али је на крају горка као пелен и оштра као мач на обе стране оштар" (Пословице 5:3-5).

Проституција не само што уништава бракове, породице и животе, већ уништава и дух и душу на начин који води у физичку и духовну смрт. Божија жеља је да останемо чисти и да користи наша тела као оруђа за Себе и своју славу (Римљанима 6:13). Прва Коринћанима 6:13 каже: „Али тело није за блуд, него за Господа, и Господ за тело."

Иако је проституција грешна, проститутке нису ван домета Божијег опроштаја. Библија бележи како је користио проститутку по имену Рава да би помогла у испуњењу Његовог плана. Као резултат послушности она и њена породица су били благословени (Исус Навин 2:1; 6:17-25). У Новом завету, жена која је била позната као сексуална грешница, пре него што јој је Исус опростио и очистио је од греха, нашла је прилику да служи Исусу док је био у посети у дому једног фарисеја. Жена је препознала ко Христ заиста јесте, донела је боцу скупог парфема за њега. Жена је у жалости и покајању плакала и сипала парфем на његова стопала, бришући их својом косом. Када су фарисеји критиковали Исуса што је прихватио овај чин исказивања љубави једне „неморалне" жене, он их је опоменуо и прихватио клањање те жене. Христос јој је због њене вере опростио све њене грехе, и била је примљена у царство (Лука 7:36-50).

Исус је рекао, када је говорио онима који су одбили да верују у истину о Њему: „Заиста вам кажем да цариници и блуднице улазе пре вас у царство Божије. Јер вам дође Јован путем праведности, и не поверовасте му; а цариници и блуднице му повероваше; ви сте видели, али се нисте покајали да му поверујете" (Матеја 21:31-32).

Баш као и сви, и проститутке имају прилику да приме спасење и вечни живот од Бога, да буду очишћене од све неправедности и да добију нови живот! Све што морају да учине је да се одврате од свог грешног начина живота и окрену се живом Богу, чија је благодат и милост бескрајна. „Према томе, ако је ко у Христу — ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново." (2. Коринћанима 5:17).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о проституцији? Да ли ће Бог опростити проститутки?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries