settings icon
share icon
Pitanje

Ko ili šta je Avadon/Apolion?

српски

Odgovor


Ime Avadon ili Apolion se javlja u Otkrivenju 9:11: „Oni imaju nad sobom cara, anđela bezdana, kome je ime na jevrejskom jeziku Avadon, a na grčkom se zove Apolion." Na hebrejskom Avadon znači „mesto uništenja", dok grčki naziv „Apolion" doslovno znači „Uništitelj".

U Otkrivenju 8-9, Jovan opisuje period tokom poslednjih vremena kada se anđeli oglašavaju sa sedam truba, javljajući dolazak sedam osuda nad narodima na zemlji. Kada peti anđeo zatrubi, ždrelo ambisa, iz koga se podiže dim kao iz velike peći, otvoriće se i horde demonskih „skakavaca" će izaći iz njega (Otkrivenje 9:1–3). Ovim stvorenjima će biti data moć da muče svaku osobu koja nema Božiji pečat na čelu (stih 4). Bol koji će nanositi svojim žrtvama biće toliko veliki da će poželeti da umru, ali to će im biti uskraćeno (stih 6). Avadon/Apolion je vladar ambisa i kralj nad ovim demonskim skakavcima.

Avadon/Apolion se često koristi kao drugo ime za Sotonu. Međutim, Sveto pismo izgleda da pravi razliku između Sotone i Apoliona. Vidimo kasnije u Otkrivenju, da je Sotona na hiljadu godina zarobljen u ambisu (Otkrivenje 20:1–3). Posle tog perioda biće oslobođen da bi dovodio u zabludu narod na zemlji (stihovi 7-8) i na kraju će biti kažnjen za večnost (deseti stih). Avadon/Apolion je najverovatnije jedan od sotonskih slugu, a demon uništenja jedan od „vladara", „poglavarstava", „vlasti" koji se pominju u Efescima 6:12.

Klasična alegorija Džona Banjana Put hrišćanina ima nezaboravne scene u kojima se hrišćanin bori sa demonskim čudovištem po imenu Apolion. U skladu sa svojim imenom, Apolion gotovo da uništava hrišćanina. Hrišćanin u svom oklopu izdržava napad i zamahuje mačem da bi odvratio neprijatelja. Banjanov „Apolion" je simbolična predstava za našeg duhovnog neprijatelja, ali inspiracija za ličnost u knjizi doslovno potiče iz Svetog pisma. Avadon/Apolion iz knjige Otkrivenje je stvarno biće koje će jednog dana, tokom Božijeg suda, nanositi bol ljudima.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko ili šta je Avadon/Apolion?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries