settings icon
share icon
Питање

Ко или шта је Авадон/Аполион?

srpski
Одговор


Име Авадон или Аполион се јавља у Откривењу 9:11: „Они имају над собом цара, анђела бездана, коме је име на јеврејском језику Авадон, а на грчком се зове Аполион." На хебрејском Авадон значи „место уништења", док грчки назив „Аполион" дословно значи „Уништитељ".

У Откривењу 8-9, Јован описује период током последњих времена када се анђели оглашавају са седам труба, јављајући долазак седам осуда над народима на земљи. Када пети анђео затруби, ждрело амбиса, из кога се подиже дим као из велике пећи, отвориће се и хорде демонских „скакаваца" ће изаћи из њега (Откривење 9:1–3). Овим створењима ће бити дата моћ да муче сваку особу која нема Божији печат на челу (стих 4). Бол који ће наносити својим жртвама биће толико велики да ће пожелети да умру, али то ће им бити ускраћено (стих 6). Авадон/Аполион је владар амбиса и краљ над овим демонским скакавцима.

Авадон/Аполион се често користи као друго име за Сотону. Међутим, Свето писмо изгледа да прави разлику између Сотоне и Аполиона. Видимо касније у Откривењу, да је Сотона на хиљаду година заробљен у амбису (Откривење 20:1–3). После тог периода биће ослобођен да би доводио у заблуду народ на земљи (стихови 7-8) и на крају ће бити кажњен за вечност (десети стих). Авадон/Аполион је највероватније један од сотонских слугу, а демон уништења један од „владара", „поглаварстава", „власти" који се помињу у Ефесцима 6:12.

Класична алегорија Џона Бањана Пут хришћанина има незаборавне сцене у којима се хришћанин бори са демонским чудовиштем по имену Аполион. У складу са својим именом, Аполион готово да уништава хришћанина. Хришћанин у свом оклопу издржава напад и замахује мачем да би одвратио непријатеља. Бањанов „Аполион" је симболична представа за нашег духовног непријатеља, али инспирација за личност у књизи дословно потиче из Светог писма. Авадон/Аполион из књиге Откривење је стварно биће које ће једног дана, током Божијег суда, наносити бол људима.

EnglishВрати се на Српску страну

Ко или шта је Авадон/Аполион?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries