settings icon
share icon
Pitanje

Šta je arijanstvo?

српски

Odgovor


Arijanstvo je dobilo ime po Ariju, učitelju s početka 4. veka. Jedna od najranijih i najbitnijih spornih tema među ranim hrišćanima svakako je bila Isusova božanska priroda. Da li je on zaista bio otelotvoreni Bog ili je stvoren? Da li je on Bog ili samo sličan Bogu? Arije je smatrao da je Bog prvo stvorio Isusa, slavnu krunu cele tvorevine. Arijanstvo je, dakle, učenje da je Isus stvoren i da je imao božanske osobine, ali nije bio Bog.

Arijanstvo pogrešno tumači stihove u kojima Isus kaže da je umoran (Jovan 4:6) i da ne zna vreme svog drugog dolaska (Matej 24:36). Istina, teško je razumeti kako Bog može da bude umoran ili da nešto ne zna, ali proglašavati Isusa stvorenjem zbog toga sigurno nije pravo rešenje. Isus je bio u potpunosti Bog, ali je isto tako bio u potpunosti čovek. On do trenutka utelovljenja nije bio čovek i zato njegova ljudska ograničenja nemaju uticaj na njegovu božansku prirodu i na večnost.

Drugo po značaju pogrešno tumačenje kod arijanstva odnosi se na reč “prvorođeni” (Rimljanima 8:29; Kološanima 1:15-20). Arijanci tumače da “prvorođeni” u tim stihovima znači da je Isus bio „rođen” ili “stvoren” u prvom činu sveukupnog stvaranja, ali to nije tačno. Isus je sam govorio o svom samopostojanju i večnoj prirodi (Jovan 8:58; 10:30). U Jovanu 1:1-2 piše da Isus “beše u početku u Boga”. U biblijska vremena prvorođeni sin je uživao veliko poštovanje u porodici (1. Mojsijeva 49:3; 2. Mojsijeva 11:5; 4. Mojsijeva 3:40; Psalam 89:27; Jeremija 31:9). Isus je prvorođeni u tom smislu. On je istaknuti član Božije porodice. On je pomazanik, “Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni” (Isaija 9:6).

Posle skoro veka debate na raznim saborima, rana hrišćanska Crkva zvanično se odrekla arijanstva kao lažne doktrine. Od tada arijanstvo nikad više nije prihvaćeno kao održiva doktrina hrišćanske vere. Ali, ono ipak nije nestalo. Opstalo je kroz vekove u različitim oblicima. Primera radi, jehovini svedoci i mormoni imaju arijansko učenje o Hristovoj prirodi. Mi, baš kao i rani hrišćani, moramo da se ogradimo od svih napada na božansku prirodu našeg Gospoda i Spasitelja, Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je arijanstvo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries