settings icon
share icon
Питање

Шта је аријанство?

srpski
Одговор


Аријанство је добило име по Арију, учитељу с почетка 4. века. Једна од најранијих и најбитнијих спорних тема међу раним хришћанима свакако је била Исусова божанска природа. Да ли је он заиста био отелотворени Бог или је створен? Да ли је он Бог или само сличан Богу? Арије је сматрао да је Бог прво створио Исуса, славну круну целе творевине. Аријанство је, дакле, учење да је Исус створен и да је имао божанске особине, али није био Бог.

Аријанство погрешно тумачи стихове у којима Исус каже да је уморан (Јован 4:6) и да не зна време свог другог доласка (Матеј 24:36). Истина, тешко је разумети како Бог може да буде уморан или да нешто не зна, али проглашавати Исуса створењем због тога сигурно није право решење. Исус је био у потпуности Бог, али је исто тако био у потпуности човек. Он до тренутка утеловљења није био човек и зато његова људска ограничења немају утицај на његову божанску природу и на вечност.

Друго по значају погрешно тумачење код аријанства односи се на реч “прворођени” (Римљанима 8:29; Колошанима 1:15-20). Аријанци тумаче да “прворођени” у тим стиховима значи да је Исус био „рођен” или “створен” у првом чину свеукупног стварања, али то није тачно. Исус је сам говорио о свом самопостојању и вечној природи (Јован 8:58; 10:30). У Јовану 1:1-2 пише да Исус “беше у почетку у Бога”. У библијска времена прворођени син је уживао велико поштовање у породици (1. Мојсијева 49:3; 2. Мојсијева 11:5; 4. Мојсијева 3:40; Псалам 89:27; Јеремија 31:9). Исус је прворођени у том смислу. Он је истакнути члан Божије породице. Он је помазаник, “Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мирни” (Исаија 9:6).

После скоро века дебате на разним саборима, рана хришћанска Црква званично се одрекла аријанства као лажне доктрине. Од тада аријанство никад више није прихваћено као одржива доктрина хришћанске вере. Али, оно ипак није нестало. Опстало је кроз векове у различитим облицима. Примера ради, јеховини сведоци и мормони имају аријанско учење о Христовој природи. Ми, баш као и рани хришћани, морамо да се оградимо од свих напада на божанску природу нашег Господа и Спаситеља, Исуса Христа.Врати се на Српску страну

Шта је аријанство?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries