settings icon
share icon
Pitanje

Koji je uzrok svog antisemitizma u svetu?

српски

Odgovor


Zašto svet mrzi Jevreje? Zašto je antisemitizam toliko raširen kod toliko različitih naroda? Šta ima toliko loše u vezi sa Jevrejima? Istorija je pokazala da su u raznim vremenima tokom preko 1700 godina Jevreji bili proterani iz preko 80 različitih zemalja. Istoričari i stručnjaci su zaključili da postoji bar šest razloga:

• Rasna teorija – Jevreji su omraženi zbog toga što su niža rasa.

• Ekonomska teorija – Jevreji su omraženi zbog toga što poseduju previše bogatstva i moći.

• Autsajderska teorija – Jevreji su omraženi zato što se razlikuju od svih drugih.

• Teorija žrtvenog jarca – Jevreji su omraženi zato što su uzrok svih problema u svetu.

• Teorija Bogoubice – Jevreji su omraženi jer su ubili Isusa Hrista.

• Teorija odabranog naroda – Jevreji su omraženi jer su arogantno izjavili da su oni „narod koji je Bog odabrao".

Da li može da se potkrepi bilo koja od ovih teorija?

• Što se tiče rasne teorije, suština je da Jevreji nisu rasa. Svako u svetu, bez obzira na boju, veru i rasu može da postane Jevrejin.

• Ekonomska teorija da su Jevreji bogati nema mnogo smisla. Istorija je pokazala da su Jevreji od sedamnaestog do dvadesetog veka, posebno u Poljskoj i Rusiji, bili očajno siromašni i da nisu imali gotovo nikakav uticaj na poslovne i političke sisteme.

• Što se tiče autsajdeske teorije, tokom osamnaestog veka Jevreji su svim snagama pokušali da se uklope sa ostatkom Evrope. Nadali su se da će to uklapanje pomoći da antisemitizam nestane. Međutim, mrzeli su su ih još više oni koji su tvrdili da će Jevreji zaraziti njihovu rasu svojim inferiornim genima. Ovo posebno važi Nemačku u periodu pre Drugog svetskog rata.

• Teorija žrtvenog jarca, što se nje tiče, činjenica je da su Jevreji uvek bili omraženi, što ih čini vrlo pogodnom metom.

• Teorija Bogoubica – Biblija jasno govori da su u stvari Rimljani ubili Isusa, iako su Jevreji bili saučesnici. Tek nekoliko stotina godina kasnije Jevreji su navedeni kao Isusove ubice. Možemo se zapitati zašto niko ne mrzi Rimljane. Sam Isus je oprostio Jevrejima (Luka 23:34). Čak je i Vatikan 1963. razrešio Jevreje od greha Isusovog ubistva. Ipak ništa od toga nije smanjilo antisemitizam.

• Što se tiče tvrdnje da su „Božiji izabrani narod", Jevreji u Nemačkoj su odbacili svoj status „izabranosti" tokom druge polovine devetnaestog veka, da bi se bolje asimilovali u nemačku kulturu. Bez obzira na to, prošli su holokaust. Danas neki hrišćani i muslimani tvrde da su „odabrani Božiji narod", i veći deo sveta to toleriše a i dalje mrzi Jevreje.

To nas dovodi do glavnog razloga što svet mrzi Jevreje. Apostol Pavle kaže: „ Želeo bih, naime, da sam budem kao proklet odlučen od Hrista — za svoju braću i svoje srodnike po telu, koji su Izrailjci, kojima pripada usinovljenje, i slava, i zaveti, i zakonodavstvo, i služba Božija, i obećanja, čiji su oci, od kojih potiče i Hristos po telu, koji je nad svima Bog — blagosloven u sve vekove, amin." (Rimljanima 9:3-5). Istina se sastoji u tome da svet mrzi Jevreje jer svet mrzi Boga. Jevreji su bili Božiji prvorođeni, Njegov izabrani narod (Ponovljeni zakon 14:2). Preko jevrejskih patrijarha, proroka i hrama, Bog je izabrao Jevreje da donesu Njegovu Reč, Zakon i moralnost u grešni svet. Poslao je Svog sina, Isusa Hrista, u jevrejskom telu da otkupi svet od greha. Sotona, vladar ovog sveta (Jovan 14:30; Efescima 2:2), zatrovao je ljudske umove svojom mržnjom prema Jevrejima. Pogledaj Otkrivenje 12 za alegorijski opis Sotonine (aždajine) mržnje prema Jevrejskom narodu (žena).

Sotona je pokušao da istrebi Jevreje preko Vavilonaca, Persijanaca, Asiraca, Egipćana, Heteja i nacista. Međutim, svaki put mu to nije uspelo. Bog nije završio svoje sa Izraelom. Rimljanima 11:26 kaže da će jednog dana sav Izrael biti spasen, a to ne može da se desi ako Izraelci ne postoje. Iz tog razloga će Bog sačuvati Jevreje za budućnost, kao što je sačuvao njihov ostatak tokom istorije sve dok se Njegov konačni plan ne ostvari. Ništa ne može da pokvari Božiji plan za Izrael i jevrejski narod.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koji je uzrok svog antisemitizma u svetu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries