settings icon
share icon
Питање

Који је узрок свог антисемитизма у свету?

srpski
Одговор


Зашто свет мрзи Јевреје? Зашто је антисемитизам толико раширен код толико различитих народа? Шта има толико лоше у вези са Јеврејима? Историја је показала да су у разним временима током преко 1700 година Јевреји били протерани из преко 80 различитих земаља. Историчари и стручњаци су закључили да постоји бар шест разлога:

• Расна теорија – Јевреји су омражени због тога што су нижа раса.

• Економска теорија – Јевреји су омражени због тога што поседују превише богатства и моћи.

• Аутсајдерска теорија – Јевреји су омражени зато што се разликују од свих других.

• Теорија жртвеног јарца – Јевреји су омражени зато што су узрок свих проблема у свету.

• Теорија Богоубице – Јевреји су омражени јер су убили Исуса Христа.

• Теорија одабраног народа – Јевреји су омражени јер су арогантно изјавили да су они „народ који је Бог одабрао".

Да ли може да се поткрепи било која од ових теорија?

• Што се тиче расне теорије, суштина је да Јевреји нису раса. Свако у свету, без обзира на боју, веру и расу може да постане Јеврејин.

• Економска теорија да су Јевреји богати нема много смисла. Историја је показала да су Јевреји од седамнаестог до двадесетог века, посебно у Пољској и Русији, били очајно сиромашни и да нису имали готово никакав утицај на пословне и политичке системе.

• Што се тиче аутсајдеске теорије, током осамнаестог века Јевреји су свим снагама покушали да се уклопе са остатком Европе. Надали су се да ће то уклапање помоћи да антисемитизам нестане. Међутим, мрзели су су их још више они који су тврдили да ће Јевреји заразити њихову расу својим инфериорним генима. Ово посебно важи Немачку у периоду пре Другог светског рата.

• Теорија жртвеног јарца, што се ње тиче, чињеница је да су Јевреји увек били омражени, што их чини врло погодном метом.

• Теорија Богоубица – Библија јасно говори да су у ствари Римљани убили Исуса, иако су Јевреји били саучесници. Тек неколико стотина година касније Јевреји су наведени као Исусове убице. Можемо се запитати зашто нико не мрзи Римљане. Сам Исус је опростио Јеврејима (Лука 23:34). Чак је и Ватикан 1963. разрешио Јевреје од греха Исусовог убиства. Ипак ништа од тога није смањило антисемитизам.

• Што се тиче тврдње да су „Божији изабрани народ", Јевреји у Немачкој су одбацили свој статус „изабраности" током друге половине деветнаестог века, да би се боље асимиловали у немачку културу. Без обзира на то, прошли су холокауст. Данас неки хришћани и муслимани тврде да су „одабрани Божији народ", и већи део света то толерише а и даље мрзи Јевреје.

То нас доводи до главног разлога што свет мрзи Јевреје. Апостол Павле каже: „ Желео бих, наиме, да сам будем као проклет одлучен од Христа — за своју браћу и своје сроднике по телу, који су Израиљци, којима припада усиновљење, и слава, и завети, и законодавство, и служба Божија, и обећања, чији су оци, од којих потиче и Христос по телу, који је над свима Бог — благословен у све векове, амин." (Римљанима 9:3-5). Истина се састоји у томе да свет мрзи Јевреје јер свет мрзи Бога. Јевреји су били Божији прворођени, Његов изабрани народ (Поновљени закон 14:2). Преко јеврејских патријарха, пророка и храма, Бог је изабрао Јевреје да донесу Његову Реч, Закон и моралност у грешни свет. Послао је Свог сина, Исуса Христа, у јеврејском телу да откупи свет од греха. Сотона, владар овог света (Јован 14:30; Ефесцима 2:2), затровао је људске умове својом мржњом према Јеврејима. Погледај Откривење 12 за алегоријски опис Сотонине (аждајине) мржње према Јеврејском народу (жена).

Сотона је покушао да истреби Јевреје преко Вавилонаца, Персијанаца, Асираца, Египћана, Хетеја и нациста. Међутим, сваки пут му то није успело. Бог није завршио своје са Израелом. Римљанима 11:26 каже да ће једног дана сав Израел бити спасен, а то не може да се деси ако Израелци не постоје. Из тог разлога ће Бог сачувати Јевреје за будућност, као што је сачувао њихов остатак током историје све док се Његов коначни план не оствари. Ништа не може да поквари Божији план за Израел и јеврејски народ.Врати се на Српску страну

Који је узрок свог антисемитизма у свету?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries