settings icon
share icon
Pitanje

Šta je animizam?

српски

Odgovor


Animizam je verovanje da sve poseduje dušu ili duh, tj. anima u latinskom jeziku, uključujući životinje, biljke, stene, planine, reke i zvezde. Zastupnici animizma veruju da svaka anima poseduje moćan duh koji može da im pomogne ili ih povredi i da ih treba obožavati ili ih se plašiti ili na neki način priznati. Animizam je primitvna religija čiji su sledbenici hiljadama godina pripisivali božanske osobine životinjama, zvezdama i idolima bilo koje vrste i praktikovali su spiritizam, vradžbine, gatanje i astrologiju. Oni koriste magiju, čini, očaravanje, praznoverje, amajlije, talismane, čarolije ili bilo šta za šta veruju da će im pomoći da se zaštite od zlih duhova i da umire dobre duhove.

Elementi animizma prisutni su u mnogim lažnim religijama uključujući hinduizam, mormonizam i sekte Novog doba (New Age). Lažna religija uvek podučava, na neki način, da duh unutar ljudskog bića jeste Bog,a praktikovanje religije će nam pomoći da shvatimo ovo i da razvijemo bogo-duha, tako da i mi možemo da budemo Bog. Ovo je ista laž koju je Satana širio još od rajskog vrta kada je kušao Adama i Evu govoreći im: „Postaćete kao bogovi"(Postanje 3:5).

Biblija neporecivo govori da postoji jedan Bog i sve drugo, od anđela na nebu do zrna peska na plaži je On stvorio (Postanje 1:1). Svaka religija koja uči da postoji više bogova podučava laž. „Pre mene nije Boga bilo, niti će ga posle mene biti" Isaija 43:10 i „Ja sam Gospod, i drugoga nema, osim mene nema Boga" Isaija 45:5 Obožavanje lažnih bogova, koji, u stvari, nisu bogovi je greh koji Bog posebno mrzi, jer Ga lišava slave koja mu po pravu pripada. Mnogo puta u Bibliji, Bog zabranjuje slavljenje lažnih bogova.

Pored toga, Biblija strogo zabranjuje prakse animista. „Čovjek ili žena koji imaju u sebi duh nekog mrtvaca, ili duh pogađački, biće kažnjeni smrću; kamenovaće se: krv će njihova na njih pasti" (Knjiga Levita 20:27). Prakse animizma otvaraju vrata demonima da uđu u živote ljudi. Biblija strogo osuđuje one koji to praktikuju (Ponovljeni zakon 18; Knjiga Levita 20; Isaija 47).

Kao i sa svakom lažnom religijom, animizam je samo još jedna od smicalica Satane, oca laži. Ipak, mnoge ljude u svetu obmanjuje „protivnik, đavo, (koji) ide okolo kao lav koji riče tražeći koga da proždere" (1. Petrova 5:8).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je animizam?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries