settings icon
share icon
Питање

Шта је анимизам?

srpski
Одговор


Анимизам је веровање да све поседује душу или дух, тј. анима у латинском језику, укључујући животиње, биљке, стене, планине, реке и звезде. Заступници анимизма верују да свака анима поседује моћан дух који може да им помогне или их повреди и да их треба обожавати или их се плашити или на неки начин признати. Анимизам је примитвна религија чији су следбеници хиљадама година приписивали божанске особине животињама, звездама и идолима било које врсте и практиковали су спиритизам, враџбине, гатање и астрологију. Они користе магију, чини, очаравање, празноверје, амајлије, талисмане, чаролије или било шта за шта верују да ће им помоћи да се заштите од злих духова и да умире добре духове.

Елементи анимизма присутни су у многим лажним религијама укључујући хиндуизам, мормонизам и секте Новог доба (Неw Аге). Лажна религија увек подучава, на неки начин, да дух унутар људског бића јесте Бог,а практиковање религије ће нам помоћи да шватимо ово и да развијемо бого-духа, тако да и ми можемо да будемо Бог. Ово је иста лаж коју је Сатана ширио још од рајског врта када је кушао Адама и Еву говорећи им: „Постаћете као богови"(Постање 3:5).

Библија непорециво говори да постоји један Бог и све друго, од анђела на небу до зрна песка на плажи је Он створио (Постање 1:1). Свака религија која учи да постоји више богова подучава лаж. „Пре мене није Бога било, нити ће га после мене бити" Исаија 43:10 и „Ја сам Господ, и другога нема, осим мене нема Бога" Исаија 45:5 Обожавање лажних богова, који, у ствари, нису богови је грех који Бог посебно мрзи, јер Га лишава славе која му по праву припада. Много пута у Библији, Бог забрањује слављење лажних богова.

Поред тога, Библија строго забрањује праксе анимиста. „Човјек или жена који имају у себи дух неког мртваца, или дух погађачки, биће кажњени смрћу; каменоваће се: крв ће њихова на њих пасти" (Књига Левита 20:27). Праксе анимизма отварају врата демонима да уђу у животе људи. Библија строго осуђује оне који то практикују (Поновљени закон 18; Књига Левита 20; Исаија 47).

Као и са сваком лажном религијом, анимизам је само још једна од смицалица Сатане, оца лажи. Ипак, многе људе у свету обмањује „противник, ђаво, (који) иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је анимизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries