settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoji „anđeo smrti"?

српски

Odgovor


Ideja o „anđelu smrti" prisutna je u nekoliko religija.„Anđeo smrti" poznat je kao Samael, Sarijel ili Azrael u judaizmu; kao Malak Almavt u islamu; kao Jama ili Jamaraj u hinduizmu; i kao anđeo smrti u popularnim romanima naučne fantastike. U različitim mitologijama, opis anđela smrti proteže se od kostura u plaštu sa srpom u ruci, preko lepe žene do malog deteta. Iako se detalji razlikuju, suštinsko verovanje je da to biće dolazi kao osoba u momentu smrti, bilo da samo uzrokuje smrt ili jednostavno posmatra – sa ciljem da uzme dušu te osobe i odvede je tamo gde obitavaju mrtvi.

Biblija ne podučava ovu ideju o „anđelu smrti". Biblija nigde ne podučava da postoji poseban anđeo koji je odgovoran za smrt ili koji je prisutan kada osoba umre. Druga Kraljevima 19:35 opisuje kako jedan anđeo usmrćuje 185,000 Asiraca koji su izvršili invaziju na Izrael. Neki takođe smatraju i Izlazak 12, smrt prvorođenih u Egiptu, kao delo takvog anđela. Iako je ovo moguće, Biblija nigde ne pripisuje smrt prvorođenih anđelu. U svakom slučaju, iako Biblija opisuje anđele koji uzrokuju smrt na Gospodnju zapovest, Biblija nigde ne uči da je to specifičan anđeo smrti.

Bog i jedino Bog je suveren nad vremenom naše smrti. Ni anđeo ni demon ne može, ni na koji način, da uzrokuje smrt pre nego što je to Božija volja. Prema Rimljanima 6:23 i Otkrivenju 20:11-15, smrt je odvajanje, odvajanje naše duše i duha od našeg tela (fizička smrt), a u slučaju nevernika i večna odvojenost od Boga (večna smrt). Smrt je nešto što se dešava. Smrt nije anđeo, niti osoba,niti jedino drugo biće. Anđeli mogu da prouzrukuju smrt i možda su uključeni u ono što se dešava posle smrti – ali ne postoji tako nešto kao što je „anđeo smrti".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li postoji „anđeo smrti"?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries