settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји „анђео смрти?

srpski
Одговор


Идеја о „анђелу смрти" присутна је у неколико религија.„Анђео смрти" познат је као Самаел, Саријел или Азраел у јудаизму; као Малак Алмавт у исламу; као Јама или Јамарај у хиндуизму; и као анђео смрти у популарним романима научне фантастике. У различитим митологијама, опис анђела смрти протеже се од костура у плашту са српом у руци, преко лепе жене до малог детета. Иако се детаљи разликују, суштинско веровање је да то биће долази као особа у моменту смрти, било да само узрокује смрт или једноставно посматра – са циљем да узме душу те особе и одведе је тамо где обитавају мртви.

Библија не подучава ову идеју о „анђелу смрти". Библија нигде не подучава да постоји посебан анђео који је одговоран за смрт или који је присутан када особа умре. Друга Краљевима 19:35 описује како један анђео усмрћује 185,000 Асираца који су извршили инвазију на Израел. Неки такође сматрају и Излазак 12, смрт прворођених у Египту, као дело таквог анђела. Иако је ово могуће, Библија нигде не приписује смрт прворођених анђелу. У сваком случају, иако Библија описује анђеле који узрокују смрт на Господњу заповест, Библија нигде не учи да је то специфичан анђео смрти.

Бог и једино Бог је суверен над временом наше смрти. Ни анђео ни демон не може, ни на који начин, да узрокује смрт пре него што је то Божија воља. Према Римљанима 6:23 и Откривењу 20:11-15, смрт је одвајање, одвајање наше душе и духа од нашег тела (физичка смрт), а у случају неверника и вечна одвојеност од Бога (вечна смрт). Смрт је нешто што се дешава. Смрт није анђео, нити особа,нити једино друго биће. Анђели могу да проузрукују смрт и можда су укључени у оно што се дешава после смрти – али не постоји тако нешто као што је „анђео смрти".Врати се на Српску страну

Да ли постоји „анђео смрти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries