settings icon
share icon
Pitanje

Da li anđeli pevaju?

српски

Odgovor


Možda je čudno da postavimo pitanje da li anđeli pevaju, jer je opšteprihvaćeno verovanje da pevaju. Uobičajeno je videti slike anđela kako drže pesmarice ili harfe ili su na neki drugi način uključeni u stvaranje muzike. Ljudi se često pozivaju na božićnu priču:„Anđeli su pevali pastirima kada se Isus rodio, zar ne?". Problem je što Biblija ne pominje pevanje u izveštaju o Božiću. U stvari, postoji jako malo biblijskog dokaza da anđeli pevaju.

Verovatno je najjasniji odlomak po ovom pitanju Jov 38:7, koji kaže da su prilikom stvaranja sveta: „sve jutarnje zvezde u veselju pesama kliktale, i sva su Božija stvorenja glase radosti puštala" Upoređujući ovaj stih sa jevrejskom poezijom „jutarnje zvezde" se izjednačavju sa „anđelima", a pevanje se upoređuje sa radosnim kliktanjem. Izgleda prilično jasno: anđeli pevaju. Međutim, jevrejska reč koja se prevodi sa „pevali" ne ukazuje uvek na muziku. Može, takođe, da bude prevedena kao „glasno uzvikivanje", „radovanje". Takođe, reč koja se prevodi kao „anđeli" u prevodu doslovno znači „Božiji sinovi".

Otkrivenje poglavlje 5 je drugi odlomak koji može da ukaže na to da anđeli pevaju. Stih 9 govori o bićima koja su „pevala novu pesmu" na nebu. Ta bića koja pevaju je dvadeset četvoro starešina i četiri živa bića – moguće anđeoska bića, ali to se posebno ne naglašava. Zatim, u stihu 11 „glas mnogih anđela" se čuje. Ali, sada su reči „izgovorene", ne i „otpevane". Reči anđeoske vojske u stihu 12 su sasvim slične rečima pesme iz stiha 9, ali reči anđela se ne nazivaju pesmom. Tako, da nema konačnog dokaza u Otkrivenju 5 da anđeli pevaju.

A šta je sa pričom o Božiću? Luka 2:13-14 kaže: „I odjednom se sa anđelom stvori mnoštvo nebeske vojske hvaleći Boga i govoreći: ,slava Bogu…..ʾ″ Obrati pažnju, reči anđela su „izgovorene", ne kaže se da su i „otpevane". Pošto je pevanje način govora, ovaj odlomak ne isključuje ideju da su anđeli pevali – ali ne stavlja tačku na to pitanje.

Ukratko, Biblija ne daje definitivan odgovor da li anđeli pevaju. Bog je stvorio čovečanstvo sa urođenom povezanošću sa muzikom i pevanjem, posebno u vezi sa slavljenjem (Efescima 5:19). Često pevamo kada slavimo Boga. Činjenica je da su reči anđela u Otkrivenju 5 i Luki 2 reči slavljenja, izražene u poetskoj formi i to ide u prilog ideji da anđeli pevaju. I bilo bi logično da je Bog stvorio anđele sa naklonošću za pevanjem kao što je imaju i ljudi. Ali, ne možemo da budemo dogmatični. Da li su anđeli pevali ili su govorili u Bibliji, oni su, tako, slavili i obožavali Boga. Neka i mi pratimo isti primer!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li anđeli pevaju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries