settings icon
share icon
Питање

Да ли анђели певају?

srpski
Одговор


Можда је чудно да поставимо питање да ли анђели певају, јер је општеприхваћено веровање да певају. Уобичајено је видети слике анђела како држе песмарице или харфе или су на неки други начин укључени у стварање музике. Људи се често позивају на божићну причу:„Анђели су певали пастирима када се Исус родио, зар не?". Проблем је што Библија не помиње певање у извештају о Божићу. У ствари, постоји јако мало библијског доказа да анђели певају.

Вероватно је најјаснији одломак по овом питању Јов 38:7, који каже да су приликом стварања света: „све јутарње звезде у весељу песама кликтале, и сва су Божија створења гласе радости пуштала" Упоређујући овај стих са јеврејском поезијом „јутарње звезде" се изједначавју са „анђелима", а певање се упоређује са радосним кликтањем. Изгледа прилично јасно: анђели певају. Међутим, јеврејска реч која се преводи са „певали" не указује увек на музику. Може, такође, да буде преведена као „гласно узвикивање", „радовање". Такође, реч која се преводи као „анђели" у преводу дословно значи „Божији синови".

Откривење поглавље 5 је други одломак који може да укаже на то да анђели певају. Стих 9 говори о бићима која су „певала нову песму" на небу. Та бића која певају је двадесет четворо старешина и четири жива бића – могуће анђеоска бића, али то се посебно не наглашава. Затим, у стиху 11 „глас многих анђела" се чује. Али, сада су речи „изговорене", не и „отпеване". Речи анђеоске војске у стиху 12 су сасвим сличне речима песме из стиха 9, али речи анђела се не називају песмом. Тако, да нема коначног доказа у Откривењу 5 да анђели певају.

А шта је са причом о Божићу? Лука 2:13-14 каже: „И одједном се са анђелом створи мноштво небеске војске хвалећи Бога и говорећи: ,слава Богу…..ʾ″ Обрати пажњу, речи анђела су „изговорене", не каже се да су и „отпеване". Пошто је певање начин говора, овај одломак не искључује идеју да су анђели певали – али не ставља тачку на то питање.

Укратко, Библија не даје дефинитиван одговор да ли анђели певају. Бог је створио човечанство са урођеном повезаношћу са музиком и певањем, посебно у вези са слављењем (Ефесцима 5:19). Често певамо када славимо Бога. Чињеница је да су речи анђела у Откривењу 5 и Луки 2 речи слављења, изражене у поетској форми и то иде у прилог идеји да анђели певају. И било би логично да је Бог створио анђеле са наклоношћу за певањем као што је имају и људи. Али, не можемо да будемо догматични. Да ли су анђели певали или су говорили у Библији, они су, тако, славили и обожавали Бога. Нека и ми пратимо исти пример!

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли анђели певају?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries