settings icon
share icon
Pitanje

Da li imamo anđele čuvare?

српски

Odgovor


Matej 18:10 kaže: „Gledajte da ne prezrete jednog od ovih malih; jer vam kažem da njihovi anđeli na nebesima stalno gledaju lice moga Oca koji je na nebesima.“ U kontekstu, „ovi mali“ bi mogli da se primene ili na one koji veruju u Njega (st. 6) ili na malu decu (st. 3-5). Ovo je ključni odeljak u vezi sa anđelima čuvarima. Nema sumnje da dobri anđeli pomažu u zaštiti (Danilo 6:20-23; 2. Careva 6:13-17), otkrivaju informacije (Dela 7:52-53; Luka 1:11-20), vode (Matej 1:20-21; Dela 8:26), obezbeđuju potrebe (1.Mojsijeva 21:17-20; 1. Careva 19:5-7), i generalno služe vernima (Jevrejima 1:14).

Pitanje je da li svaka osoba, svaki vernik, ima jednog koji mu je dodeljen. U Starom zavetu izraelski narod je imao arhanđela Mihajla koji mu je dodeljen (Danilo 10:21; 12:1), ali Pismo nigde ne tvrdi da je neki anđeo nekome dodeljen (anđeli su nekada bili poslati osobama ali nije bilo pomena da je to za stalno). Jevreji su imali veru u anđele čuvare u periodu između dva zaveta. Neki rani oci su verovali da svaka osoba ima ne samo dobrog anđela, već i demona koji mu je dodeljen. Verovanje u anđele čuvare datira odavno ali nema biblijske osnove za to.

Da se vratimo na Mateja 18:10, reč „njihovi“ je kolektivna zamenica na grčkom i odnosi se na činjenicu da su vernike generalno služili anđeli. Ovi anđeli su generalno predstavljeni kako „uvek“ gledaju Božije lice da bi čuli njegovu zapovest da pomognu verniku kada mu je to potrebno. Anđeli u ovom odeljku ne deluju kao da čuvaju osobu već da slušaju Oca na nebu. Njihovo delovanje ili nadgledanje onda izgleda da dolazi više od Boga nego od anđela, što ima smisla jer je samo Bog svemoguć. On vidi svakog vernika u svakom trenutku i samo On zna kad je nekom od nas potrebna intervencija anđela. Pošto oni stalno gledaju Njegovo lice, anđeli su na raposlaganju da pomognu Njegovim „malima“.

Ne može iz Pisma eksplicitno da se kaže da li svaki vernik ima anđela čuvara koji mu je dodeljen ali kao što je ranije rečeno, Bog koristi anđele kada nam služi. Biblijski je reći da ih koristi kao što nas koristi, tj. mi mu uopšte nismo potrebni da bi se Njegovi ciljevi ispunili, ali Njegov je izbor da upotrebi i njih i nas (Jov 4:18; 15:15). Na kraju, bez obzira na to da li imamo ili ne anđela da nas štiti, imamo još veću sigurnost od Boga – ako smo Njegova deca po veri u Hrista, On deluje u svemu na naše dobro (Rimljanima 8:28-30), i Isus Hrist nikad neće da nas napusti niti ostavi (Jevejima 13:5-6). Ako imamo sveznajućeg, svemogućeg Boga koji nas sve voli, da li je zaista bitno da li postoji ili ne postoji anđeo čuvar koji nas štiti?

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li imamo anđele čuvare?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries