settings icon
share icon
Питање

Да ли имамо анђеле чуваре?

srpski
Одговор


Матеј 18:10 каже: „Гледајте да не презрете једног од ових малих; јер вам кажем да њихови анђели на небесима стално гледају лице мога Оца који је на небесима.“ У контексту, „ови мали“ би могли да се примене или на оне који верују у Њега (ст. 6) или на малу децу (ст. 3-5). Ово је кључни одељак у вези са анђелима чуварима. Нема сумње да добри анђели помажу у заштити (Данило 6:20-23; 2. Царева 6:13-17), откривају информације (Дела 7:52-53; Лука 1:11-20), воде (Матеј 1:20-21; Дела 8:26), обезбеђују потребе (1.Мојсијева 21:17-20; 1. Царева 19:5-7), и генерално служе вернима (Јеврејима 1:14).

Питање је да ли свака особа, сваки верник, има једног који му је додељен. У Старом завету израелски народ је имао арханђела Михајла који му је додељен (Данило 10:21; 12:1), али Писмо нигде не тврди да је неки анђео некоме додељен (анђели су некада били послати особама али није било помена да је то за стално). Јевреји су имали веру у анђеле чуваре у периоду између два завета. Неки рани оци су веровали да свака особа има не само доброг анђела, већ и демона који му је додељен. Веровање у анђеле чуваре датира одавно али нема библијске основе за то.

Да се вратимо на Матеја 18:10, реч „њихови“ је колективна заменица на грчком и односи се на чињеницу да су вернике генерално служили анђели. Ови анђели су генерално представљени како „увек“ гледају Божије лице да би чули његову заповест да помогну вернику када му је то потребно. Анђели у овом одељку не делују као да чувају особу већ да слушају Оца на небу. Њихово деловање или надгледање онда изгледа да долази више од Бога него од анђела, што има смисла јер је само Бог свемогућ. Он види сваког верника у сваком тренутку и само Он зна кад је неком од нас потребна интервенција анђела. Пошто они стално гледају Његово лице, анђели су на рапослагању да помогну Његовим „малима“.

Не може из Писма експлицитно да се каже да ли сваки верник има анђела чувара који му је додељен али као што је раније речено, Бог користи анђеле када нам служи. Библијски је рећи да их користи као што нас користи, тј. ми му уопште нисмо потребни да би се Његови циљеви испунили, али Његов је избор да употреби и њих и нас (Јов 4:18; 15:15). На крају, без обзира на то да ли имамо или не анђела да нас штити, имамо још већу сигурност од Бога – ако смо Његова деца по вери у Христа, Он делује у свему на наше добро (Римљанима 8:28-30), и Исус Христ никад неће да нас напусти нити остави (Јевејима 13:5-6). Ако имамо свезнајућег, свемогућег Бога који нас све воли, да ли је заиста битно да ли постоји или не постоји анђео чувар који нас штити?Врати се на Српску страну

Да ли имамо анђеле чуваре?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries