settings icon
share icon
Pitanje

Da li je zlostavljanje prihvatljiv razlog za razvod?

српски

Odgovor


Iako izgleda da bi zlostavljanje bio prihvatljiv razlog za razvod, Bibija daje samo dva razloga kada je dozvoljen razvod: prvi je napuštanje hrišćanina od strane neobraćenog bračnog druga (1. Korinćanima 7:15), a drugi je ako je jedan od partnera vodi život nevernosti bračnom drugu (Mateja 5:32). Iako Bog to dozvoljava u ovim okolnostima, On nikada nije podsticao razvod. Trebalo bi pretpostaviti da se dva biblijska vernika neće zajedno odlučiti za razvod već da će praktikovati oprostaj i ljubav koju nam Bog daje. „Jer ja mrzim otpuštanje, govori Gospod, Bog Izrela..." (Malahija 2:16).

Biblija ne govori o temi bračnog zlostavljanja kao razlogu za razvod, iako je očigledno da Bog prezire maltretiranje žena od strane muževa (Kološanima 3:19, 1.Petrova 3:7, Efežanima 5:25-33). Niko ne treba da trpi zlostavljanje. Niko ne bi trebalo da živi u okruženju zlostavljanja, bilo da se radi o članu porodice, prijatelju, zaposlenom, staratelju ili strancu. Fizičko zlostavljanje je protiv zakona, i autoriteti bi trebalo da budu prvi koje treba kontaktirati ako se ovo desi.

Najbolji način da se spreči osećanje zarobljenosti u braku u kome postoji zlostavljanje je da upoznamo bračnog druga pre odluke za brak. Znaci zlostavljanja se pokazuju u nečijoj ličnosti. Ti znaci upozorenja su uvek tu, ali se često prenebregnu ili čak i ignorišu kada postoji privlačnost i zaljubljenost. Ti znaci mogu da uključe iracionalnu ljubomoru, potrebu za kontrolom, osoba se brzo naljuti, okrutna je prema životinjama, pokušaj da se osoba izoluje od prijatelja i porodice, korišćenje narkotika ili alkohola, nepoštovanje partnerovih granica, privatnosti, privatnog prostora, ili moralnih vrednosti.

Žena koja je zlostavljana bi trebalo da nađe privremeni dom za sebe i decu. Biblija ništa ne govori da bi odvajanje (ne razvod) bili pogrešni u ovom slučaju. Iako bi prijatelji i porodica najverovatnije rekli ženi da odmah podnese zahtev za razvod, Bog vrednuje brak mnogo više nego svet.

Kada se razdvoje, odgovornost zlostavljača je da traži pomoć. Pre svega, trebalo bi da traži Boga. „Jer svaki koji moli dobiva, i koji traži nalazi, i onome koji kuca otvoriće se" (Mateja 7:8). Niko nema više snage da izleči osobu osim Boga. On mora da bude Gospod u našim životima, Gospodar naše imovine, i Glava naših domova.

I muž i žena moraju da sebe predaju Bogu i onda izgrade odnos sa njim kroz njegovog Sina Isusa Hrista. „ A ovo je večni život, da poznaju tebe, jedinoga pravoga Boga, i Isusa Hrista koga si poslao" (Jovan 17:3). Ovo bi trebalo da bude dopunjeno hrišćanskim savetovanjem – prvo individualnim, tada zajedno, kao par, pa čak i cele porodice, ako je potrebno.

Tokom ovog vremena žena bi trebalo da pokaže svom mužu bezuslovnu ljubav i podršku, i da se duboko posveti molitvi. Iako bi trebalo da se njen muž potrudi da se promeni, ona ne bi trebalo da odustane od nade, čak i ako on u početku pruža otpor. Međutim, čak i ako on nikad ne preduzme prvi korak, ona ne bi trebalo da mu se vrati dok to ne učini.

Zlostavljani bračni drug ne bi trebalo da se vrati kući sve dok obučeni savetnik ne odluči da će porodica biti na sigirnom u istom domu sa bivšim zlostavljačem. Zajedno bi onda trebalo da se posvete služenju i poslušnosti Bogu. Trebalo bi da svakodnevno provode vreme samostalno sa Bogom, odlaze u crkvu posvećenu Bibliji, počnu da služe Bogu preko službe, i budu uključeni i male biblijske grupe za proučavanje koje se uklapaju u njihove potrebe. „Prema tome, ako je ko u Hristu — novo je stvorenje; staro je prošlo, vidi, postalo je novo" (2. Korinćanima 5:17)!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je zlostavljanje prihvatljiv razlog za razvod?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries