settings icon
share icon
Питање

Да ли је злостављање прихватљив разлог за развод?

srpski
Одговор


Иако изгледа да би злостављање био прихватљив разлог за развод, Бибија даје само два разлога када је дозвољен развод: први је напуштање хришћанина од стране необраћеног брачног друга (1. Коринћанима 7:15), а други је ако је један од партнера води живот неверности брачном другу (Матеја 5:32). Иако Бог то дозвољава у овим околностима, Он никада није подстицао развод. Требало би претпоставити да се два библијска верника неће заједно одлучити за развод већ да ће практиковати опростај и љубав коју нам Бог даје. „Јер ја мрзим отпуштање, говори Господ, Бог Изрела..." (Малахија 2:16).

Библија не говори о теми брачног злостављања као разлогу за развод, иако је очигледно да Бог презире малтретирање жена од стране мужева (Колошанима 3:19, 1.Петрова 3:7, Ефежанима 5:25-33). Нико не треба да трпи злостављање. Нико не би требало да живи у окружењу злостављања, било да се ради о члану породице, пријатељу, запосленом, старатељу или странцу. Физичко злостављање је против закона, и ауторитети би требало да буду први које треба контактирати ако се ово деси.

Најбољи начин да се спречи осећање заробљености у браку у коме постоји злостављање је да упознамо брачног друга пре одлуке за брак. Знаци злостављања се показују у нечијој личности. Ти знаци упозорења су увек ту, али се често пренебрегну или чак и игноришу када постоји привлачност и заљубљеност. Ти знаци могу да укључе ирационалну љубомору, потребу за контролом, особа се брзо наљути, окрутна је према животињама, покушај да се особа изолује од пријатеља и породице, коришћење наркотика или алкохола, непоштовање партнерових граница, приватности, приватног простора, или моралних вредности.

Жена која је злостављана би требало да нађе привремени дом за себе и децу. Библија ништа не говори да би одвајање (не развод) били погрешни у овом случају. Иако би пријатељи и породица највероватније рекли жени да одмах поднесе захтев за развод, Бог вреднује брак много више него свет.

Када се раздвоје, одговорност злостављача је да тражи помоћ. Пре свега, требало би да тражи Бога. „Јер сваки који моли добива, и који тражи налази, и ономе који куца отвориће се" (Матеја 7:8). Нико нема више снаге да излечи особу осим Бога. Он мора да буде Господ у нашим животима, Господар наше имовине, и Глава наших домова.

И муж и жена морају да себе предају Богу и онда изграде однос са њим кроз његовог Сина Исуса Христа. „ А ово је вечни живот, да познају тебе, јединога правога Бога, и Исуса Христа кога си послао" (Јован 17:3). Ово би требало да буде допуњено хришћанским саветовањем – прво индивидуалним, тада заједно, као пар, па чак и целе породице, ако је потребно.

Током овог времена жена би требало да покаже свом мужу безусловну љубав и подршку, и да се дубоко посвети молитви. Иако би требало да се њен муж потруди да се промени, она не би требало да одустане од наде, чак и ако он у почетку пружа отпор. Међутим, чак и ако он никад не предузме први корак, она не би требало да му се врати док то не учини.

Злостављани брачни друг не би требало да се врати кући све док обучени саветник не одлучи да ће породица бити на сигирном у истом дому са бившим злостављачем. Заједно би онда требало да се посвете служењу и послушности Богу. Требало би да свакодневно проводе време самостално са Богом, одлазе у цркву посвећену Библији, почну да служе Богу преко службе, и буду укључени и мале библијске групе за проучавање које се уклапају у њихове потребе. „Према томе, ако је ко у Христу mdash; ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново" (2. Коринћанима 5:17)!

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је злостављање прихватљив разлог за развод?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries