settings icon
share icon
Pitanje

Kako vernici mogu biti u svetu, ali ne od sveta?

српски

Odgovor


Kada u Novom Zavetu čitamo „svet", to na grškom znači cosmos. Cosmos vrlo često označava mesto na zemlji u kome žive ljudi, koje funkcioniše bez Boga. Satana je vladar ovog "cosmos-a" (Jovan 12:31; 16:11; 1. Jovanova 5:19). Ovom jednostavnom definicijom reči svet, koja se odnosi na svet kojim upravlja Satana, spremiji smo da ocenimo Hristove tvrdnje da vernici više nisu od ovog sveta—greh ne vlada više nad nama, niti smo podvlasni principima ovog sveta. Pored toga, mi smo promenjeni na Božiju sliku, zbog čega naša interesovanja za stvari ovog sveta su sve manja i manja, dok rastemo u Hristu.

Vernici Isusa Hrista su jednostvano u svetu—fizički prisutni—ali nisu od njega, nisu deo njegovih vrednosti (Jovan 17:14-15). Kao vernici, mi treba da smo odeljeni od sveta. To označava da budemo sveti i da živimo svet, pravedan život—da budemo odeljeni. Mi ne treba da učestvujemo u grehovnim delima koje promoviše ovaj svet, niti da zadržimo nepristojan i pokvaren um koji je stvorio ovaj svet. Radije, treba da uskladimo sebe i svoj um sa umom Isusa Hrista(Rimljanima 12:1-2). Ovo je svakodnevna dužnost i posvećenje.

Isto tako, treba da shvatimo da je neophodno, da budemo u svetu ali ne i od njega, ako želimo da budemo svetlost onima koji su u duhovnoj tami. Mi treba da živimo na takav način da oni koji nisu u veri mogu da vide naša dobra dela i naše ponašanje i da shvate da ima nešto "različito" u vezi nas. Hrišćani koji se ozbiljno trude da žive, misle i da se ponašaju kao oni koji ne poznaju Hrista, mu prave lošu uslugu. Čak i nevernici znaju da "po njihovim plodovima, prepoznaćete ih" (Matej 7:16), i kao Hrišćani, mi treba da pokazujemo plod Svetog Duha koji je u nama.

Da si „u" svetu, isto znači da možemo da uživamo u stvarima ovog sveta, kao što je predivna tvorevina koju nam je Bog dao, ali ne smemo da se potopimo u stvari koje ovaj svet vrednuje, niti da jurimo za svetskim zadovoljstvima. Zadovoljstvo više nije naš priziv u životu kao što je to nekada bio, već proslavljanje Boga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako vernici mogu biti u svetu, ali ne od sveta?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries