settings icon
share icon
Питање

Како верници могу бити у свету, али не од света?

srpski
Одговор


Када у Новом Завету читамо „свет", то на гршком значи цосмос. Цосмос врло често означава место на земљи у коме живе људи, које функционише без Бога. Сатана је владар овог "цосмос-а" (Јован 12:31; 16:11; 1. Јованова 5:19). Овом једноставном дефиницијом речи свет, која се односи на свет којим управља Сатана, спремији смо да оценимо Христове тврдње да верници више нису од овог света—грех не влада више над нама, нити смо подвласни принципима овог света. Поред тога, ми смо промењени на Божију слику, због чега наша интересовања за ствари овог света су све мања и мања, док растемо у Христу.

Верници Исуса Христа су једноствано у свету—физички присутни—али нису од њега, нису део његових вредности (Јован 17:14-15). Као верници, ми треба да смо одељени од света. То означава да будемо свети и да живимо свет, праведан живот—да будемо одељени. Ми не треба да учествујемо у греховним делима које промовише овај свет, нити да задржимо непристојан и покварен ум који је створио овај свет. Радије, треба да ускладимо себе и свој ум са умом Исуса Христа(Римљанима 12:1-2). Ово је свакодневна дужност и посвећење.

Исто тако, треба да шватимо да је неопходно, да будемо у свету али не и од њега, ако желимо да будемо светлост онима који су у духовној тами. Ми треба да живимо на такав начин да они који нису у вери могу да виде наша добра дела и наше понашање и да швате да има нешто "различито" у вези нас. Хришћани који се озбиљно труде да живе, мисле и да се понашају као они који не познају Христа, му праве лошу услугу. Чак и неверници знају да "по њиховим плодовима, препознаћете их" (Матеј 7:16), и као Хришћани, ми треба да показујемо плод Светог Духа који је у нама.

Да си „у" свету, исто значи да можемо да уживамо у стварима овог света, као што је предивна творевина коју нам је Бог дао, али не смемо да се потопимо у ствари које овај свет вреднује, нити да јуримо за светским задовољствима. Задовољство више није наш призив у животу као што је то некада био, већ прослављање Бога.

EnglishВрати се на Српску страну

Како верници могу бити у свету, али не од света?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries