settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Bog znao da se će Sotona pobiniti zašto ga je stvorio?

српски

Odgovor


Ovo su u stvari dva pitanja. Prvo je: „Da li je Bog znao da će se Sotona pobuniti?" Znamo iz Pisma da je Bog sveznajući, On zna sve. Jov 37:16; Psalam 139:2-4, 147:5; Poslovice 5:21; Isaija 46:9-10, i 1. Jovanova 3:19-20 ne ostavljaju nikakvu sumnju da je Božije znanje beskonačno i da sve zna o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Gledajući neke superlative u ovim stihovima – „čija je mudrost potpuna"; „neizmeran je razum Njegov", „On sve zna" – jasno je da Božije znanje nije samo veće od našeg, nego je beskrajno mnogo veće. On poznaje sve u potpunosti. Ako Božije znanje nije savršeno, onda postoji nedostatak u Njegovoj prirodi. A svaki takav nedostatak bi ukazivao na to da On ne može biti Bog, jer sama priroda Božija zahteva savršenstvo svih njegovih osobina. Tako da, odgovor na prvo pitanje je: „Da, Bog je znao da će se Sotona pobuniti".

Što se tiče drugog dela pitanja: „Zašto je Bog stvorio Sotonu pre vremena nego što će se pobuniti?" Na ovo pitanje je malo teže odgovoriti jer postavljamo pitanje: „zašto?" na koje Biblija obično ne da je detaljne odgovore. Uprkos tome, trebalo bi da to bar delimično shvatimo. Već smo videli da je Bog sveznajući. Ako je Bog znao da će se Sotona pobuniti i izaći sa Neba, on ga je Uprkos tome stvorio, što bi značilo da je Sotonin pad deo Božijeg suverenog plana od samog početka. Nijedan drugi odgovor koji smo do sad videli nema smisla.

Prvo, saznanje da će se Sotona pobuniti nije isto što i učiniti da se Sotona pobuni. Anđeo Lucifer je imao slobodnu volju, i pravio sopstvene izbore. Bog nije stvorio Lucifera kao đavola; svorio ga je kao dobro biće (Postanje 1:31).

U pokušaju da shvatimo zašto je Bog stvorio Sotonu, znajući da će se pobuniti, trebalo bi da sledimo sledeće činjenice:

1) Lucifer je pre pada imao savršenu svrhu. Luciferova pobuna ne menja Božiji početni plan iz nečeg dobrog u nešto loše.

2) Božija suverenost se odnosi i na Sotonu, čak i u njegovom grešnom palom stanju. Bog je u stanju da koristi Sotonina zla dela da bi konačno sproveo svoj sveti plan (pogledaj 1. Timoteju 1:20 i 1. Korinćanima 5:5).

3) Božiji plan spasenja bio je određen još od večne prošlosti (Otkrivenje 13:8); spasenje zahteva nešto od čega bismo bili spaseni, tako da Bog dozvoljava Sotoninu pobunu i širenje greha.

4) Patnja koju je Sotona doneo u svet u suštini je postala sredstvo po kome je Isus, u Svojoj ljudskoj prirodi, postao savršeni i potpuni Spasitelj čovečanstva. „Jer je dolikovalo njemu, za koga je sve i kroz koga je sve, pošto je mnoge sinove doveo u slavu, da stradanjima učini savršenim začetnika njihovoga spasenja." (Jevrejima 2:10).

5) Od samog početka, Božiji plan u Hristu je uključivao uništenje Sotoninog dela (1. Jovanova 3:8).

Konačno, ne možemo da budemo sigurni zašto je Bog stvorio Sotonu znajući da će se pobuniti. U iskušenju smo da pomislimo da bi stvari bile „bolje" da Sotona nikada nije bio stvoren ili da tvrdimo da je Bog trebalo drugačije da uradi stvari. Međutim, takve pretpostavke i izjave su nemudre. U suštini, tvrdeći da bolje od Boga znamo kako da upravljamo svemirom znači pasti u isti greh koji je i đavo počinio, postavljajući sebe znad Svevišnjeg Boga (Isaija 14:13-14).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ako je Bog znao da se će Sotona pobiniti zašto ga je stvorio?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries