settings icon
share icon
Питање

Ако је Бог знао да се ће Сотона побинити зашто га је створио?

srpski
Одговор


Ово су у ствари два питања. Прво је: „Да ли је Бог знао да ће се Сотона побунити?" Знамо из Писма да је Бог свезнајући, Он зна све. Јов 37:16; Псалам 139:2-4, 147:5; Пословице 5:21; Исаија 46:9-10, и 1. Јованова 3:19-20 не остављају никакву сумњу да је Божије знање бесконачно и да све зна о прошлости, садашњости и будућности.

Гледајући неке суперлативе у овим стиховима – „чија је мудрост потпуна"; „неизмеран је разум Његов", „Он све зна" – јасно је да Божије знање није само веће од нашег, него је бескрајно много веће. Он познаје све у потпуности. Ако Божије знање није савршено, онда постоји недостатак у Његовој природи. А сваки такав недостатак би указивао на то да Он не може бити Бог, јер сама природа Божија захтева савршенство свих његових особина. Тако да, одговор на прво питање је: „Да, Бог је знао да ће се Сотона побунити".

Што се тиче другог дела питања: „Зашто је Бог створио Сотону пре времена него што ће се побунити?" На ово питање је мало теже одговорити јер постављамо питање: „зашто?" на које Библија обично не да је детаљне одговоре. Упркос томе, требало би да то бар делимично шватимо. Већ смо видели да је Бог свезнајући. Ако је Бог знао да ће се Сотона побунити и изаћи са Неба, он га је Упркос томе створио, што би значило да је Сотонин пад део Божијег сувереног плана од самог почетка. Ниједан други одговор који смо до сад видели нема смисла.

Прво, сазнање да ће се Сотона побунити није исто што и учинити да се Сотона побуни. Анђео Луцифер је имао слободну вољу, и правио сопствене изборе. Бог није створио Луцифера као ђавола; сворио га је као добро биће (Постање 1:31).

У покушају да шватимо зашто је Бог створио Сотону, знајући да ће се побунити, требало би да следимо следеће чињенице:

1) Луцифер је пре пада имао савршену сврху. Луциферова побуна не мења Божији почетни план из нечег доброг у нешто лоше.

2) Божија сувереност се односи и на Сотону, чак и у његовом грешном палом стању. Бог је у стању да користи Сотонина зла дела да би коначно спровео свој свети план (погледај 1. Тимотеју 1:20 и 1. Коринћанима 5:5).

3) Божији план спасења био је одређен још од вечне прошлости (Откривење 13:8); спасење захтева нешто од чега бисмо били спасени, тако да Бог дозвољава Сотонину побуну и ширење греха.

4) Патња коју је Сотона донео у свет у суштини је постала средство по коме је Исус, у Својој људској природи, постао савршени и потпуни Спаситељ човечанства. „Јер је доликовало њему, за кога је све и кроз кога је све, пошто је многе синове довео у славу, да страдањима учини савршеним зачетника њиховога спасења." (Јеврејима 2:10).

5) Од самог почетка, Божији план у Христу је укључивао уништење Сотониног дела (1. Јованова 3:8).

Коначно, не можемо да будемо сигурни зашто је Бог створио Сотону знајући да ће се побунити. У искушењу смо да помислимо да би ствари биле „боље" да Сотона никада није био створен или да тврдимо да је Бог требало другачије да уради ствари. Међутим, такве претпоставке и изјаве су немудре. У суштини, тврдећи да боље од Бога знамо како да управљамо свемиром значи пасти у исти грех који је и ђаво починио, постављајући себе знад Свевишњег Бога (Исаија 14:13-14).Врати се на Српску страну

Ако је Бог знао да се ће Сотона побинити зашто га је створио?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries